50% feletti ugrással új csúcson járt a gázár a hétvégi fejlemények miatt

Rendben küldi hétfőn is a gázt Európába az orosz Gazprom a főbb szállításai útvonalakon, de a hétvégi fejlemények, az orosz energiaszállításokkal kapcsolatban készülő további szankciók kockázatai miatt új történelmi csúcsra, 300 euró fölé ugrott az áprilisi szállítási gáz határidős ára a holland TTF gáztőzsdén. Egy éve még 17 euró körül járt az árfolyam.

Nagy korrekció napon belül

Átmenetileg 320 euróig szárnyalt az áprilsi lejáratú gázár reggel (60% körüli plusz volt ez péntekhez képest), de azóta komoly korrekció látszik: most már “csak” 260 euró a gázár, ami már “csak” 35%-os emelkedést jelent péntekhez képest. Ezzel együtt továbbra is extrém magas árról beszélünk.

aprttfnaponbelul220307

50% feletti pluszban ragadt a gázár

A holland gáztőzsde áprilisi lejáratú gáűzára továbbra is kissé 310 euró/MWh felett ragadt. A májustól szeptemberig szóló határidős kontraktusok árai 270-300 euró körül járnak, a negyedik negyedévi termék 200 euró körül, a jövő év első negyedévi 133 euró körül. Ez jól mutatja, hogy most a rövid távú orosz gázszállítási lehetőségek megszakadásától tart a gázpiac, így a legközelebbi lejáratokra messze a legmagasabb az ár, a későbbi lejáratokra pedig jóval alacsonyabb (igaz még azok is történelmi csúcs körüli szintnek számítanak).

Érdemes megnézni, hogy a gázárak ugrása mellett a 90 napos kereskedési napi mozgóátlag hogyan alakult: már csaknem 100 euróra emelkedett és ez azért fontos, mert a magyar-orosz gázbeszerzés költsége is a TTF árat követi időbeli késéssel, és a mozgóátlag adhat indikációt ennek változására. Amint januári számításaink során rámutattunk: ha tartósan 60 euró/MWh maradna idén a TTF gázár és 360 körül az EURHUF, akkor 500 milliárd forint körüli vesztesége keletkezhet majd idén az egyetemes szolgáltató MVM-nek. Most ehhez képest a gázár mozgóátlaga is sokkal magasabb, ráadásul a forint is sokkal gyengébb, így a rezsicsökkentés fenntartása még sokkal nagyobb állami költségvetési forrásokat igényelhet.

Egészen hihetetlen ez a grafikon

Egy évvel ezelőtt 17 euró körül járt a következő határidős gázár a holand gáztőzsdén, ma délelőtt pedig a piaci pánik mellett már csak 310 euróra szárnyalt egy megawattóra ára (62%-os a drágiulás péntek estéhez képest).

50% feletti a gázárban

Egészen hihetetlen mértékű, 52%-os ugrás látszik ma reggel az áprilisi határidős gáz árában a holland TTF gáztőzsdén. Jelenleg 292 euró/MWh körül jár a jegyzés.

aprttf220307uj

Akciósan vett orosz olajat a Shell, közfelháborodást váltott ki vele

A Shell közölte, hogy az orosz olajból származó nyereséget az ukrajnai válság enyhítésére fordítja, miután a vállalat orosz nyersolajszállítmányra tett ajánlata közfelháborodást váltott ki.

Tovább a cikkhez

Mi van, ha a rezsicsökkentett gázszámlát sem tudjuk befizetni? – Itt vannak a tudnivalók

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor problémát jelent a rezsiszámlák kifizetése, esetleg olyan szociális helyzetbe kerülünk, amikor szükségünk lehet a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekre. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei összegyűjtötték az ilyen esetekre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

Történelmi csúcsra ugrott a gázár a hétvégi fejlemények miatt

Amint megírtuk: a pénteki uniós külügyminiszteri csúcs után még nem jelentettek be újabb konkrét szankciókat az orosz energetikai szektorral, nyersanyagokkal szemben, de vasárnap este már arról beszélt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy zajlanak a tárgyalások az orosz olajkivitelt érintő korlátozásokról. Ennek hatására rendkívüli magasságokba ugrott hétfőn a hajnali kereskedésben az amerikai WTI és az európai Brent árfolyama és az orosz energetikai szektor irányába esélyes további szankcióktól való félelmek miatt a gázár is ugrott. A hétfő reggeli nyitásban 20%-os ugrás látszik 231 euró/megawattórára.

aprtt220307
A 2022. áprilisi gázár a holland TTF gáztőzsdén. Forrás: theice.com

A Gazprom hétfőn reggel is azt jelezte, hogy stabilan napi 109,5 millió köbméter gázt küld Nyugat-Európába Ukrajnán keresztül és az ukrán-szlovák határon lévő nagykaposi mérési pont is ezt mutatja (jelentős a nyugati irányú gázszállítás). Emellett a Jamál-Európán és az Északi Áramlat 1-en is a mostani napokhoz hasonlónak tűnik a szállítás nyugatra.

A hétvégén Németországban bejelentették, hogy egy új LNG-terminált építenek Braunsbüttelben, amelyben a német KfW bank 50%-kal, az RWE 10%-kal, a holland Gasunie 40%-kal száll be és a becslések szerint 450 millió euró körüli beruhátást minél hamarabb termelésbe szeretnék állítani. Emellett már most a hétvégén megteremtették a lehetőségét annak, hogy az ukrán állami gázszolgáltató garantált napi gázvásárlási megállapodást kötött a lengyelekkel és így közvetetten hozzáfér Ukrajna a lengyel LNG-terminálokon érkezett gázhoz is.

Elpattant az olaj ára, teljesen beteg, ami történik

Félelmetes folyamatok zajlanak az olajpiacon, a világ legfontosabb nyersanyagának árfolyama ma – piactól és terméktől függően – 15-18 százalékot emelkedett, évtizedes csúcsra repült az árfolyam. Az extrém árfolyammozgások egyrészt annak tudhatók be, hogy az amerikai képviselőház vizsgálja annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt, de az is igaz, hogy a világ nagy olajkitermelőinek nincs érdemi puffere, hogy kitermelésük növelésével stabilizálják az olajárat, ráadásul az ukrajnai háború sem a megnyugvás felé halad, de az árfolyamemelkedésben a líbiai ellátási zavarok és az iráni nukleáris tárgyalások várható előrehaladásának késedelme is szerepet játszik.

Tovább a cikkhez

Egészen elképesztő mozgások a piacokon: kilőtt az olajár, száguld a svájci frank

A hétvégi fejleményekre élesen reagálnak a befektetők a hétfő hajnali órákban. A svájci frank euróval szembeni árfolyama átment a paritáson, és az amerikai dollár is szárnyakra kapott.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Államok aktív tárgyalásokat folytat az orosz olajimport tilalmáról

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Washington aktív tárgyalásokat folytat európai partnereivel az Oroszországból származó kőolajimport tilalmáról, írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!