A BP 2022-ben rekordnyereséget ért el, és lassítja az olajról való leválást

A BP sok más versenytársához hasonlóan rekord nyereséget ért el a tavalyi évben, a vállalat profitja 28 milliárd dollár volt, amellyel arányosan növelni tudták az osztalékok nagyságát. Bernard Looney a cég vezérigazgatója elmondta, hogy kőolaj- és földgázkitermelés szektorban 1-1 milliárd dollárral növelik a kiadásaikat és a következő években növelni fogják a nyersolaj kitermelésüket is. Ez szembe megy a 3 évvel ezelőtti terveikkel, mely szerint 2030-ra 40%-kal csökkentik az olajkitermelést, amely a mostani tervek szerint inkább 20-30% lesz.

A BP kedden 28 milliárd dolláros rekordnyereségről számolt be 2022-re vonatkozóan, és megemelte osztalékát, de feldühítette a klímaaktivistákat azzal, hogy visszavonta az olaj- és gázkitermelés csökkentésére és a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig történő csökkentésére vonatkozó terveit.

 

Az óriási nyereség a rivális Shell, az Exxon Mobil és a Chevron hasonló jelentéseit követte. Az energiaárak az ukrajnai orosz invázió nyomán megugrottak, és újabb felhívásokat tettek közzé az ágazat további megadóztatására, mivel a háztartások küzdenek az energiaszámlák kifizetésével – írja a Reuters.

Három évvel azután, hogy Bernard Looney vezérigazgató ambiciózus tervvel vette át az irányítást, amelynek célja, hogy a BP-t az olaj- és gázkitermeléstől a megújuló energiaforrások és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia felé fordítsa, a vállalat közölte, hogy mindkét ágazatban 1 milliárd dollárral növeli éves kiadásait, és nagyobb hangsúlyt fektet az alacsony szén-dioxid-kibocsátású bioüzemanyagok és a hidrogén fejlesztésére.

Az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó terveit azonban visszavonta, és most már napi 2 millió hordó kőolaj-egyenérték kitermelésére törekszik 2030-ig, ami csupán 25%-os csökkenést jelent a 2019-es szinthez képest, szemben a korábbi 40%-os csökkentési tervekkel.

Ennek eredményeként a BP 35-40%-ról 2030-ra 20-30%-ra csökkentette a fogyasztóknak értékesített üzemanyagokból származó kibocsátások csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit. A BP célja továbbra is az, hogy 2050-re a teljes kibocsátást nettó nullára csökkentse.

“Alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiára van szükségünk, de biztonságos és megfizethető energiára is. Ezt kérik a kormányok és a társadalom világszerte” – mondta Looney az elemzőknek.

 

Gázkereskedelmi aktivitás, finomítói karbantartások, alacsony árak

Bár sok befektető támogatta Looney stratégiáját, amelyről a Reutersnek azt mondta, hogy “működik”, a BP részvényei a vezérigazgató hivatalba lépése óta jelentősen alulteljesítették a vezető nyugati energiavállalatok teljesítményét: a Shell 17%-os nyereségével és az Exxon részvényeinek közel 80%-os emelkedésével szemben nagyjából stagnáltak.

“Ha befektetéseik nagy része továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokhoz kötődik, és még azt is tervezik, hogy növelik ezeket a befektetéseket, akkor nem állíthatják, hogy igazodnak” az ENSZ által támogatott, az éghajlatváltozás elleni küzdelem 2015-ös céljaihoz, mondta Mark van Baal, a Follow This nevű aktivista részvényesi csoport alapítója.

A BP 4,8 milliárd dolláros negyedik negyedévi alapszintű pótlási költség profitja – a nettó nyereség definíciója – alig maradt el a vállalat által közölt 5 milliárd dolláros elemzői előrejelzéstől.

Az eredményekre a “kivételes” harmadik negyedévet követő gyengébb gázkereskedelmi aktivitás, a magasabb finomítói karbantartások, valamint az alacsonyabb olaj- és gázárak hatottak.

Az év egészében azonban a BP 27,6 milliárd dolláros nyeresége meghaladta a 2008-as 26 milliárd dolláros rekordot, annak ellenére, hogy 25 milliárd dolláros leírást eredményezett oroszországi kilépésük.

Ez lehetővé tette, hogy a BP 10%-kal, részvényenként 6,61 centre növelje osztalékát, miután a világjárvány miatt felére csökkentette azt, és bejelentette, hogy a következő három hónapban 2,75 milliárd dollár értékben vesz vissza részvényeket, miután 2022-ben 11,7 milliárd dollár értékben vásárolt be. A BP részvényei 7,6%-kal magasabban zártak a nap folyamán, ami 2020 novembere óta a legjobb napi teljesítményük.

 

Energetikai átállás

A BP megismételte azon tervét, hogy 2030-ig egyenlő arányban osztja meg kiadásait az olaj- és gázüzletág és az energiaátalakítással foglalkozó üzletágak között, és a teljes költségvetést 18 milliárd dollárra emeli a korábban megadott 16 milliárd dolláros felső határról.

Az átmeneti üzletágak, mint például a megújuló energiaforrások és az elektromos járművek töltése, a jelenlegi költségvetés mintegy 30%-át teszik ki, szemben a 2019-es 3%-kal.

A BP a megújuló energiaforrásokra vonatkozó megtérülési kilátásait nagyjából változatlanul 6%-8%-os szinten tartotta, az adósságok figyelembevétele nélkül, annak ellenére, hogy a tengeri szélenergia globális termelési költségei az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőttek.

Looney elmondta, hogy a BP szél- és napenergia-termelése inkább a bioüzemanyagok és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén előállításához szükséges megújuló energia biztosítására fog fókuszálni, különösen az Egyesült Államokra összpontosítva, ahol a mérföldkőnek számító inflációcsökkentő törvény beruházási hiteleket és adókedvezményeket kínál.

A BP, amelynek kereskedelmi tevékenységei tovább növelik a megújuló energiaforrásokból származó hozamokat, fenntartotta azt a tervét, hogy 2030-ig 50 gigawatt (GW) megújuló projeket fejleszt és 10 GW-ot működtet. Közölték, hogy bioenergia-üzletágától, valamint az elektromos járművek töltésével és a vegyesboltokkal foglalkozó üzletágától 15% feletti hozamot várnak, míg a hidrogén esetében kétszámjegyű hozamra számítanak. A BP célja, hogy mindezt 2030-ra 10-12 milliárd dolláros alapprofitra fordítsa az átalakuló üzletágakból, a csoport 51-56 milliárd dolláros kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményéből.

A vállalat a megújuló földgázra is nagyobb hangsúlyt kíván fektetni, miután tavaly 4,1 milliárd dollárért felvásárolta az Archaea Energy amerikai termelőt, és célul tűzte ki évi 0,5-0,7 millió tonna alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén előállítását is, kezdetben saját finomítóinak ellátására.

A BP 10 dollárral, hordónként 70 dollárra emelte 2030-as olajár-előrejelzését, globális olaj- és gázipari tevékenységét kilenc régióra összpontosítja, és tervei szerint jelentősen növelni fogja az amerikai palaüzletág és a Mexikói-öböl kitermelését.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!