A Gazprom megerősítette, hogy leállította a gázszállítást lengyel és bolgár irányba

A Gazprom teljesen felfüggesztette a Bulgargaz (Bulgária) és a PGNiG (Lengyelország) gázszállításait a rubelben történő kifizetések elmaradása miatt – tette közzé a társaság megerősítő közleményét a Reuters. A cég megerősítette azt is, hogy a leállítás oka az orosz fél által egyoldalúan előírt új fizetési mód be nem tartása volt. Az április 1-től szállított gázért a fizetéseket rubelben kell teljesíteni az új fizetési előírások szerint, amelyekről a partnereket időben tájékoztatták – mondja a Gazprom.

A tranzit ugyanakkor a lengyel és a bolgár vonalon egyelőre zavartalan, vagyis a leállítás nem érinti azokat az országokat (így Magyarországot sem), amelyek ezeken a vonalakon kapják a gázt. Ugyanakkor a Gazprom arra is figyelmeztetett, hogy a Lengyelországon és Bulgárián keresztül történő tranzitot megszakítják, ha a gázt illegálisan veszik el.

Erre kevés az esély, az első értékelések alapján a lengyel és bolgár magatartás oka, hogy a lejáró orosz gázszerződésüket amúgy sem akarják meghosszabbítani, mert a gázigényüket fedezni tudják más forrásokból, ezért megengedhetik maguknak, hogy ellenálljanak az orosz fizetési követeléseknek. A lengyelek évi 9,9 milliárd köbméteres orosz gázvásárlást hajtottak végre a most felfüggesztett Jamal-szerződés keretében, ami az év végén lejár és éppen ekkora, évi 10 milliárd köbméteres gázimport kapacitás jön létre várhatóan októbertől Norvégia irányából. Emellett a lengyel magatartást magyarázhatja a magas gáztárolói töltöttség, továbbá az LNG-szállítások várható magas volumene is.

A fentiekkel összhangban áll az a hír is, ami szerint Vlagyimir Malinov, a bolgár gázhálózatot üzemeltető Bulgartransgaz ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: a gázszállítás rendben zajlik. Ez a cég nem a bolgár felhasználásra szánt gázzal kereskedik, hanem a tranzitgázzal (ez okozott is némi zavart elsőre a nemzetközi médiában).

Az ügy előzménye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban aláírta azt az utasítást, hogy a legtöbb európai országnak rubelben kell fizetnie a Gazpromnak. Azt követelte, hogy az Oroszország által „barátságtalannak” minősített országok egyezzenek bele egy olyan rendszerbe, amelynek keretében számlát nyitnak a Gazprombanknál, és euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet rubelre váltanak át.

Lengyelország korábban többször is kijelentette, hogy nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, és azt tervezi, hogy nem hosszabbítja meg a Gazprommal kötött gázszerződését, miután az ez év végén lejár.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!