A globális konténerhiányra is megoldás lehet egy magyar cég fejlesztése

December 5-ig tart a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó. A rendezvényen számos magyar vállalat is kiállít, most közülük mutatunk be néhányat, a zöld és fenntartható szállítás és közlekedés világából. Van köztük olyan cég, ami a globális konténerhiányra nyújt érdemi megoldást, és vannak, akik a városi közlekedést újítják meg.

Megoldás lehet a konténerhiányra is

A száz százalékban magyar tulajdonú Continest Technologies Zrt. 2017 óta fejleszt és gyárt összecsukható konténereket. A vállalat augusztusban indította el székesfehérvári gyárát, amelyben azóta is folyamatos a gyártás.

A Continest innovatív megoldásokkal előállva egy olyan moduláris, összecsukható konténert fejlesztett ki, mely könnyű szállíthatóságával és praktikusságával nagy segítséget nyújthat különböző rendezvények lebonyolításában, de szükség esetén akár az egészségügy, vagy a védelmiipar és a hadiipar területén is bevethetőek. A cég termékei megjelenésük óta már számos területen és országban bizonyítottak, Európában például több mint 15 országban fordultak már meg a Continest-konténerek.

A konténerek világviszonylatban is egyedinek számítanak, ugyanis unikális kialakításuknak köszönhetően a konténerek összecsukhatóak – ezért a hagyományos merevvázas konténerekhez képest jóval több konténer szállítható egyszerre. Így a szállításból adódó károsanyag-kibocsátás, valamint a logisztikai költség akár 80 százalékkal is csökkenhet.

A cég jelenleg 4 célterületre fókuszál: az egészségiparra, a védelmi iparra, a rendezvényiparra, valamint az úgynevezett „urban” jellegű (például lakossági, oktatási projektek) igényekre. A konténerekben olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint például az elektromos ellátás, napelem és akkumulátor rendszerek, vizesblokk egységek, a medikai célú konténerekből pedig laboregység, vagy akár kórterem is kialakítható.

Elektromos flotta a budapesti és prágai utakon

A GreenGo Budapesten az egyetlen, teljesen elektromos flottával üzemelő carsharing szolgáltató. 2016 novemberében kezdte meg a szolgáltatását Budapesten, 2020 elején pedig Prágában is megjelentek. Nyilvános beszámolójuk szerint 2020-ban több mint 553 millió forint forgalmat bonyolítottak.

A carsharing megosztáson alapuló közlekedési forma, rövid távú autóbérlés annak érdekében, hogy a közlekedő a környezetre a legkisebb terhet róva vehesse igénybe az autózás minden előnyét. Tehát csak annyit fizet, amennyit használ, és nem szennyezi lakóhelyét, környezetét se zajjal se károsanyag-kibocsátással. Sőt, mivel megosztott autót használ, a várost sem terheli újabb gépjárművekkel.

A cég novemberi bejelentése szerint 320 darabos, kizárólag elektromos autókból álló flottájuk korszerűsödik és bővülni is fog. Az új járművek beszerzését az ügyféligényekkel indokolták, ugyanis egyre többen akarnak Budapesten kívülre, akár több napos vidéki utakra is autót kölcsönözni. A kisebb hatótávú gépkocsikkal akár 120 kilométert is meg lehet tenni, a nagyobb hatótávú modellekkel pedig ennek a duplája sem akadály.

Planet Budapest 2021 expó, kép forrása: Mudra László/Portfolio

Elektromos kerékpárral a mindennapokban

A Hellovelo szintén a városi közlekedés kihívásaira nyújt egyedi, fenntartható megoldást. A száz százalékban magyar tulajdonban lévő flottakezelő célul tűzte ki, hogy szeretné a jelenleginél is népszerűbbé tenni a kerékpározást Magyarországon. Ehhez vállalati ügyfeleknek fix havidíj mellett biztosítja a legmodernebb, prémium kategóriájú elektromos kerékpárokat, teljes körű üzemeltetési szolgáltatással, helyszíni szervizzel, tárolási és töltési lehetőséggel és assistance szolgáltatással.

A 2020-ban indult vállalat hosszú távú tervei között szerepel, hogy nagymértékben növelje a jelenleg 50 kerékpárból álló flottáját, ezáltal országos kapacitással működjön és nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is kiszolgálja az ügyfeleket.

A biciklizési kedvet ugyanis az is növelheti hazánkban, hogy 2022. január elsejétől lehetővé válik a cégek, vállalatok számára, hogy adómentesen, akár cafeteriaelemként biztosítsák munkavállalóik számára az elektromos kerékpárok magáncélú használatát. A bringázók emellett nemcsak szabadidős célokra, hanem munkába járáshoz is használhatják az elektromos eszközt — ezzel minimális ökológiai lábnyommal járulnak hozzá saját egészségükhöz.

Miért zöldek, fenntarthatóak az elektromos kerékpárok?

  • emissziójuk nulla,
  • nem terhelik a közúthálózatot (ellentétben az elektromos autók vagy egyéb négykerekű elektromobilitási járművekkel)
  • használatuk a KRESZ-ben megfelelően szabályozott
  • egyes termékeket Magyarországon, Miskolcon és Tószegen gyártanak, támogatva ezzel a lokális gazdaságot

Minden ügyfelük számára egy “szervízládát” is biztosítanak, ami tartalmazza a kerékpár napi használatához és karbantartásához szükséges eszközöket és szerelési anyagokat. Innovatív, saját fejlesztésű applikációjuk segítségével folyamatos segítséget tudnak nyújtani a kerékpár felhasználóknak.

Planet Budapest 2021 expó, kép forrása: Mudra László/Portfolio

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!