A szaúdiak szerint nem éri meg már költeni az olajiparra

Szaúd-Arábia vezetése arra utasította az Aramco-t, hogy függessze fel új kitermelést ösztönző beruházásait. Az ország a tervek szerint a mostani napi 12 millió hordós kitermelést 13 millióra növelte volna, azonban az állam szerint a mostani piaci helyzet miatt, ez nem lenne kifizetődő. A nemzetközi olajárak jelenleg alacsony szinten vannak, ami az olajtermelő országoknak nem kifizetődő és emiatt, -ahogy az OPEC lépésekből is látni- a termelők inkább a termelés visszavágását priorizálják, ezzel is segítve a jegyzések újbóli szárnyalását.

Szaúd-Arábia az ár befolyásolására összpontosítva nem növeli az olajtermelési kapacitását napi 13 millió hordóra, hanem a jelenlegi 12 milliónál tartja, miközben a hosszú távú keresletet is újraértékeli – írja a Reuters. Az ország jelenleg is bőven a kapacitása alatt termel.

Szaúd-Arábia meglepetésszerűen bejelentette, hogy felfüggeszti olajkitermelési terveit, egy olyan stratégiai döntést hozva, amelyet már legalább fél éve fontolgattak. A királyság felismerte, hogy bőséges tartalékkapacitása elegendő ahhoz, hogy válságok idején kielégítse a piaci igényeket, ezért úgy vélte, hogy az új mezőkbe történő további beruházások gazdaságilag nem lennének életképesek.

Ennek eredményeképpen a szaúdi energiaügyi minisztérium utasította az állami olajvállalatot, az Aramco-t, hogy álljon el a kitermelési kapacitások korábban tervezett növeléséről, 12 millió hordóról 13-ra.

A világ vezető olajexportőreként Szaúd-Arábia jelenleg körülbelül napi 9 millió hordót termel ki, ami jelentős mértékben elmarad a kapacitásától. Ezáltal körülbelül napi 3 millió hordó kihasználatlan kapacitással rendelkezik. Ipari források szerint ezt a többletkapacitást nem sikerült hatékonyan pénzzé tenni, ami átértékelésre késztette a bővítési terveket. Egy ismeretlen forrás úgy nyilatkozott: “Úgy gondolom, hogy 2024 és 2025-re az árbefolyásolás lesz a prioritás”. Egy másik személy szerint a bővítési erőfeszítések szüneteltetése csak átmeneti és nem tükrözi a hosszú távú keresleti kilátások változását.

A bővítés leállításáról szóló döntést a legmagasabb kormányzati szinteken hozták meg. A Barclays elemzőinek véleménye szerint ez inkább rugalmasabb kínálati kilátásoknak köszönhető, mintsem a keresleti várakozások megváltozásának.

Mohammed bin Szalmán trónörökös Joe Biden amerikai elnöknél 2022 júliusában tett látogatása során hangsúlyozta, hogy ha elérnék az akkor még célul kitűzött napi 13 millió hordós termelést, Szaúd-Arábiának nem maradna lehetősége tovább növelni a termelést. Ezt az ambíciót eredetileg 2020 márciusában fogalmazták meg az Oroszországgal fennálló olajpiaci patthelyzet közepette.

Az OPEC+ – amely magában foglalja az OPEC-tagországokat és szövetségeseiket, mint például Oroszországot – 2022 vége óta összesen napi 5,86 millió hordóval csökkentette a kitermelést az olajárak támogatása érdekében. Az HSBC elemzőinek előrejelzése szerint középtávon minimális hely marad további szaúdi termelésre.

Címlapkép: Getty Images
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!