A szerb kormány 1 GW napenergiát rendelt, és hozzácsapott még 400 MWh akkumulátort is

Szerbia összesen 1GW napelemes kapacitás kiépítéséről és mellé 200 MW/400MWh-ás akkumulátor telepítéséről írt ki pályázatot. A napkövető paneleket öt különböző helyszínen kell elhelyezni, amelyeket a kivitelező cég választ ki. A szerb állam ezzel a projekttel olyan stratégiai partnert keres, aki 4, illetve 5 éven belül ezeket megépíti és egy kétéves betanítási időszak után átadja a teljes infrastruktúrát és üzemeltetést az állami áramszolgáltatónak (EPS).

Szerbia kormánya pályázati eljárást indít egy olyan stratégiai partner kiválasztására, amely összesen 1 gigawattnyi naperőműves, és legalább 200 MW/400 MWh energiatárolási kapacitást építhet meg. Az erőművek és az akkumulátorok üzemeltetését az Elektroprivreda Srbije (EPS) állami áramszolgáltató fogja átvenni egy kétéves betanítási fázist követően.

A létesítmények építési helyszíneinek kiválasztása, valamint a szükséges dokumentáció elkészítése és a berendezések beszerzése a leendő partner feladata lesz. A kiírás szerint a naperőműveket legalább öt különböző helyszínen, egytengelyes napkövető tartószerkezet alkalmazásával kell megépíteni, a projekt energiatárolós része viszont akár egyetlen helyszínen is megvalósítható lesz. A napkövetős technológia alkalmazásának az a kimondott célja, hogy a reggeli és az esti órákban, amikor rendszerint drágább szokott lenni az energia, minél magasabb legyen a termelés.

A kiválasztásra kerülő partner két éven keresztül fogja majd üzemeltetni a napelemparkokat, illetve az akkumulátorokat, és ez idő alatt az EPS emberei számára üzemeltetési és karbantartási képzést kell nyújtania. A kétéves időszakot követően a létesítmények az EPS kizárólagos tulajdonába és üzemeltetésébe kerülnek, amely korábban tervbe vette, hogy a 2025-35 közötti időszakban mintegy 1 gigawattnyi hőerőművet állít le véglegesen.

A napelemes és akkumulátoros létesítményeket négy, illetve öt éven belül kell beüzemelni, míg a stratégiai partnerrel kötött szerződés hat, illetve hét évre szól. A kormány munkacsoportot hozott létre a pályázat megszervezésére, a sikeres ajánlatok kiválasztására és a kiválasztott stratégiai partnerrel való tárgyalásra. Az EPS egy legalább 18 éves futamidejű hitelből tervezi finanszírozni a teljes projektet.

A beruházás alapját a megújuló energiáról szóló törvény adja, amely stratégiai partnerek kiválasztását irányozza elő az olyan nagyméretű, akkumulátorokkal ellátott, „szabályozható” naperőművek építésére, amelyek üzemeltetését azután az EPS veszi át.

Szerbia: villamosenergia-termelése. Klikk a nagyobb képért. Kép: energy-charts.info.

A projektet célja, hogy az ország teljesíteni tudja az éghajlatvédelmi célokat és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeket, ugyanakkor kezelje az energiaválságot, megszüntesse az importigényt, biztosítsa a fogyasztók számára az ellátás hosszú távú stabilitását, ellensúlyozza az EPS csökkenő fosszilis termelési kapacitását, és kielégítse a kiegyenlítő és rendszerszintű szolgáltatások nyújtására képes kapacitások iránti növekvő igényt.

Szerbia ma 60%-ban lignites erőművekkel fedezi a villamosenergia-szükségletét, amelyek mellett csak a vízerőművek tudnak labdába rúgni, miközben a földgáz és modern megújulók szerepe meglehetősen csekély. A napenergia fejlesztése csak a legutóbbi időkben kezdődött el: bár Közép-Szerbiában a múlt hónapban adtak át egy 9,9 MW-os naperőművet, egyelőre ezzel együtt is csupán néhány tucat megawattnyi kapacitás működik az országban – a most induló 1 GW-os projekt tehát hatalmas ugrást jelent a szektor számára.

A déli szomszédunk mellett Ausztriában, Csehországban és Romániában is fellendülőben vannak a napenergiás beruházások, amiről az alábbi cikkeinkben írtunk részletesebben.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!