Durván beszakadt az olajár – Mi áll a háttérben?

Az olaj ára jelentőset esett, miután a keresleti oldalon tapasztalt mérsékelt aktivitásokról jelentek meg hírek. Pár héttel ezelőtt a kínálati oldal szűkülése árazta a piacot, azonban a mostani keresleti előrejelzések, továbbá a termelés növekedésről szóló jelentések a piaci szereplőket és az árakat jobban befolyásolják.

Csúnya mínuszokat láthatunk ma délután az olajpiacon, a Brent és a WTI jegyzése is 4 százalék körüli mínuszokban áll, miután az elmúlt hónapok szűkös kínálattal kapcsolatos félelmei helyett egyre inkább a gyenge kereslet kezdi aggasztani a piaci szereplőket.

A mostani esés mögött számtalan tényező együttese áll:

  • Egyrészt, kedden a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) közölte, hogy a termelés növekedése miatt koránt sem lesz olyan szűk a kínálat, mint amire korábban számítottak.
  • Másrészt, a szerdai jelentés szerint az amerikai olajkészletek augusztus óta a legmagasabb szintre emelkedtek.
  • Harmadrészt, a ma délután közzétett amerikai munkaerőpiaci adatok alapján 2 éve nem látott, 1,87 millió fős szintre emelkedett a tartósan munkanélküliségi segélyt kérők száma, ami alapján úgy tűnik, hogy a Federal Reserve-nek valóban sikerül hűtenie a gazdaságot a magas kamatokkal. A csökkenő gazdasági aktivitás a keresletre is negatív hatással van, így tehát nem csak Kína, de immáron az USA olajétvágyával kapcsolatban is aggódhatnak a piaci szereplők.
  • Az árak szintentartásához tehát az sem volt elegendő, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia év végéig meghosszabbították önkéntes termeléscsökkentésüket, emellett a legfrissebb információk szerint Amerika napi 1 millió hordós szankciót tervez kivetni az iráni kőolajra, igaz, ezt valamelyest ellensúlyozhatják a Venezuelából érkező olajszállítmányok, a Vitol Group már egy szupertankert is felbérelt a latin-amerikai országból származó olaj berakodására.

A globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti ára ma 3 százalékot esett, így már a 80 dolláros lélektani szint alatt mozog a jegyzés. A szeptember végén elért 98 dollár körüli csúcsokról már közel 20 százalékot esett a jegyzés.

A West Texas Intermediate hordónkénti ára pedig 3,5 százalékos csökkenésben van csütörtökön, a szeptemberi 92 dolláros csúcs elérése óta több mint 20 százalékkal csökkent a jegyzés.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása