Fordult a szélkakas: a kormány mégis engedélyezné a szélerőművek építését

Magyarországon eddig a jogi környezet nem tette lehetővé a szélturbinák üzembehelyezését. Azonban az új energiaügyi minisztérium létrehozásával és egy EU-s sürgősségi rendelet tervezet segítségével ez megváltozhat a jövőben.

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter egy önálló energiaügyi minisztérium létrehozását jelentette be, de röviden kitért egy másik fontos kérdésre is. A szélturbinákra vonatkozó szabályozásról szólva ugyanis elmondta: ahhoz, hogy az uniós költségvetésből és helyreállítási alapból a Magyarországnak járó forrásokat lehívhassák ezen a területen, a szélenergia szabályozásának megváltoztatására is szükség volt, és ezt a kormány előkészítette, függetlenül a mostani miniszterváltástól. Hozzátette: a miniszterjelölt már jelezte, hogy álláspontja szerint a szélenergiát igenis előnyben kell részesíteni, és nagyobb szerepet kell kapnia, mint amit eddig kapott, a miniszterelnök ezzel együtt kérte fel az energetikai tárca vezetőjének.

Magyarországon ma körülbelül 320 MW szélenergiás kapacitás működik, amely a 2000-es években épült ki, nagyobbrészt egy 2006-ban kiírt tendernek köszönhetően. A 2010-ben indult második tendert a hivatalba lépő új kormány visszavonta, illetve ettől az évtől kezdve nem adott ki új engedélyeket sem, végül 2016-ban jogilag is ellehetetlenítette a szélerőművek építését.

Expressis verbis ugyan nincs kimondva a tilalom, de a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint beépített terület határától számított 12.000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű nem helyezhető el. A legtöbb európai országban 1200 m alatt van ez a védőtávolság, az ennek tízszeresét elérő hazai előírásnak megfelelő terület nálunk viszont egészen egyszerűen nem létezik. A tiltás leggyakrabban hangoztatott indoka szerint Magyarországon nem fúj eléggé a szél ahhoz, hogy megérje szélerőműveket építeni. „Magyarországon az éves napsütötte órák száma magas, a szélbiztonság viszont csekély” – nyilatkozta Palkovics László, az energetikáért felelős korábbi miniszter 2020-ban.

„Ne pazarold el a lehetőséget, amit egy jó kis válság a kezedbe ad! – Winston Churchill”

Az elmúlt hónapokban azonban elkezdett megváltozni a széljárás. A Magyar Nemzeti Bank már egy 2020-as tanulmányában is jelezte, hogy ésszerű lenne a tilalom feloldása, de az energiaválságra és az Unió noszogatására volt szükség ahhoz, hogy a legfelsőbb politikai szinten is új irányt vegyen a gondolkodás. Palkovics László először egy augusztusi nyilatkozatában említette meg, hogy szélenergiás beruházások kezdődhetnek Magyarországon, nem sokkal később pedig már arról beszélt az MTI-nek, hogy hazánk mégiscsak egy erőteljes szélbiztonsággal rendelkező ország. Azt is több alkalommal elismételte, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően ma már a kevésbé jó szélklimatikus adottságokkal rendelkező területeken is érdemes lehet szélturbinákat építeni – ezzel a témával egyénként mi is foglalkoztunk az alábbi cikkünkben. https://villanyautosok.hu/2022/01/16/erre-szamithatunk-ha-ujra-lehet-majd-szeleromuveket-epiteni-magyarorszagon/

 

Egy másik fontos közelmúltbeli fejleményt jelentett az, hogy az Európai Bizottság egy sürgősségi rendelet tervezetét terjesztette elő a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek engedélyezésének egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében. Amennyiben elfogadják, többé nem lesz lehetőség „indokolatlanul” megakadályozni, vagy lassítani a megújuló energiás beruházásokat, hosszabb távon tehát mindenképpen fel kell oldani a jelenleg érvényben lévő tiltást.

Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy Orbán Viktor még októberben is arról beszélt, komoly érvek szólnak a szélenergia ellen. Nem lehet tehát ma még tudni, hogy a kilátásba helyezett jogszabályi módosítások valódi szándékot takarnak-e, vagy az történik, mint a mesében: az okos lány hozott is ajándékot Mátyás királynak, meg nem is. Azaz nem lesz betiltva az új turbinák építése, csak éppen csatlakozási engedélyt nem tudnak majd szerezni, mint ahogyan az a naperőművekkel is történt a közelmúltban.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása