Iránban hatalmas lítium lelőhelyre bukkantak

A világ második legnagyobb lítium lelőhelyére bukkantak Iránban. A terület a mérések szerint 8,5 millió tonna lítiumot rejthet, mely az egyre növekvő akkumulátor kereslet miatt a Nyugat és Irán közti gazdasági kapcsolat újbóli kiépítését eredményezheti.

Gyakori tévhit, hogy a bolygó lítium készletei szűkösek, ezért az elektromos átállás lehetetlen, egyszerűen nincs elég nyersanyag az akkumulátorokhoz. Ezzel szemben pontosabb az a megfogalmazás, hogy amíg az aksik csak jórészt a háztartási és informatikai eszközökhöz voltak szükségesek egyszerűen nem volt olyan ipari, közgazdasági érdek, amely kikényszerítette volna nagyobb lelőhelyek feltárást.

Az új fajta, lítium mentes akkumulátor kémiák, valamint a használt energiatárolók újrahasznosítása mellett, az ilyen új lelőhelyek feltárása is segíthet a megnövekedett igények kielégítésében.

Ez most akkor jó?

Az iráni ipari, bányaügyi és kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a közel-keleti ország nyugati részén hatalmas, 8,5 millió tonnányi lítiumra bukkantak, amely a világ jelenleg ismert második legnagyobb lelőhelye lehet. A jelenlegi csúcstartó Chile, 9,2 millió tonnával.

CNBC híre szerint a  kitermelés döntő jelentőségű lehet Irán gazdasága szempontjából, mivel az országot évek óta nemzetközi szankciók sújtják. Ez persze felveti azt is, hogy a fontos érc miatt, esetleg enyhítene-e a nyugat a szankciókon, vagy csak meglévő kereskedelmi partnereinek szállíthatna az ország. Az iráni rezsimet a legfrissebben a nők elnyomása és az elmúlt hónapok ezzel kapcsolatos tüntetései elleni brutális fellépés, valamint az orosz fegyverszállítások miatt szankcionálták.

A hírcsatorna által megkérdezett elemző szerint, bár az autóeladások év eleji visszaesése után a második és harmadik negyedévben a villanyautó eladások ismételt emelkedése várható, ami megállíthatja a lítium árának csökkenését, idén 34 százalékkal nőhet a keresett érc termelése a világon, főként Ausztrália és Chile jóvoltából. A Goldman Sachs munkatársa a következő 9-12 hónapban a lítium árának további mérséklődését prognosztizálja.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása