Lassan standard megoldássá válnak a homlokzati napelemek

Az épületek homlokzatán eddig ritkán lehetett látni napelemet. Ez részben annak is köszönhető, hogy az ilyenfajta napelem telepítését egyéni módon kell megoldani, az épület anyagához és szerkezetéhez igazítva. Az osztrák Mo Energy Systems ezt a problémát oldja meg, új modulárisan skálázható, szabványosított napelemrendszerével. A cég tervei szerint az év végéig 200 darab fotovoltaikus homlokzatot fog kiépíteni régi és új épületekre egyaránt.

Ha a tetőn nincs elegendő hely, netalán rossz a tájolása, vagy csak szeretnénk minél jobban a felhasználásunkhoz igazítani a napenergiás termelésünket, akkor sok esetben kézenfekvő megoldás lehet a homlokzatra szerelni a napelemeket. Ehhez ma még sajnos nem léteznek standardizált megoldások, ezért minden ilyen rendszer egyedileg készül, és nem is minden telepítő vállalja a kivitelezést, ám ezen a téren hamarosan változás következhet be.

A Mo Energy Systems, egy osztrák cég modulárisan skálázható, szabványosított megoldást fejlesztett ki a meglévő, illetve új épületek fotovoltaikus homlokzatainak kialakítására. Az első kísérleti projekteket a TGS Technischer Gebäude Service épületgépészeti céggel közösen valósították meg a Bodeni-tó térségében idén nyáron, és a tervek szerint az év végéig további mintegy 200 fotovoltaikus homlokzatot fognak építeni. A Mo Energy Systems célul tűzte ki, hogy 2025-től kezdve évente 7000 ilyen rendszert telepítsen. A két cég már megállapodott arról, hogy Vorarlberg tartományban a TGS lesz a felelős a rendszerek értékesítéséért, telepítéséért és üzembe helyezéséért.

(fotó: Mo Energy system)

Az Mo Energy Systems szerint a skálázható megoldása meglévő és új épületekhez, valamint beton-, tégla- és fahomlokzatokhoz egyaránt felhasználható. A telepítők számára egy komplett csomagot kínál, amely fali konzolokból, tartóprofilokból, tömítőelemekből, és európai gyártmányú üveg-üveg modulokból áll.

Plug-and-play rendszerünk lehetővé teszi, hogy a szakcégek egyszerűen, biztonságosan és gyorsan összeszereljék, telepítsék és üzembe helyezzék a rendszert. Mindig ugyanazon minta szerint – mindenféle barkácsolás vagy többletmunka nélkül” – magyarázta Alexander Moosbrugger vezérigazgató és alapító a PV-Magazine-nak.

A keret nélküli, mattüveg hatást keltő panelek esztétikai szempontból is megállják a helyüket. Az árnyékolás minimalizálása és a szellőzést biztosító struktúra növeli az energiatermelés hatékonyságát. „Ezek az energiatermelő falak a jövő éghajlatbarát ingatlanszektorának kulcsfontosságú építőkövei, melyek csökkentik az üzemeltetési költségeket és már néhány év alatt megtérülnek” – tette hozzá Manuel Hehle társalapító.

A TGS, mint együttműködő partner, jelenleg 25 további fotovoltaikus rendszert telepít és helyez üzembe Vorarlbergben. Az ausztriai piacra lépéssel párhuzamosan a Mo Energy Systems Svájcban és Németországban is elindítja első kísérleti projektjeit. „Jelenleg véglegesítjük a gyártókkal és a kereskedőkkel való partnerségi megállapodásokat. Óriási az érdeklődés a közös munka iránt” – nyilatkozta Hehle. Az év végéig megépítendő mintegy 200 fotovoltaikus homlokzat nagy része Svájcban és Németországban valósul meg. A telepítések felfuttatása után várható évi 7000 rendszer az egész DACH-régiót (Németország, Ausztria, Svájc) le fogja fedni.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása