Újabb történelmi rekord a naperőművi termelésben Magyarországon

Még két hét sem telt el azóta, hogy a napelemek által termelt villamosenergia rekord megdőlt, február 21-én újabb termelési csúcs keletkezett. 77 megawattal sikerült túlszárnyalni az előző értéket, így kedden a déli időszakban Hazánkban a pv-k által termelt energia 2030,5 megawatt volt. Ugyanabban az időszakban a MAVIR közlése szerint az országos villamosenergia-rendszer terhelés nagyjából felét, 49,8%-ot megújulok biztosítottak.

Két hét sem telt el azóta, hogy beszámoltunk a hazai ipari naperőművi termelés minden korábbit megdöntő új rekordjáról. Még mindig február van és máris új történelmi rekord született. Február 21-én, kedden a napsütéses tavaszi időben nem csak hőmérsékleti rekordok dőltek meg: a déli csúcs idejében a korábban mért legmagasabb értéknél mintegy 77 megawattal (2030,5 MW) több energiát termeltek az ipari méretű hazai naperőművek. Ezzel megdőlt az addigi, 2023. február 10-én regisztrált 1953 MW rekord.

Ugyanebben a déli időszakban egyébként a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 %), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből fedeztük. A teljes megújulónak a 43,8 százalékát adta a rekord mennyiségű naperőműves termelés. A naperőművek 2030,5 MW-os csúcsteljesítménye meghaladta a Paksi atomerőmű teljes beépített kapacitását (2026,6 MW) is – miközben az atomerőmű II. számú blokkján jelenleg Tervszerű Megelőző Karbantartást (TMK) végeznek, így a kiadható maximális teljesítmény 1500 MW nagyságrendű.
Mindemellett az import-export szaldó értéke több órán keresztül negatív volt a déli időszakban, azaz exportáltunk 15 és 355 MW közötti nagyságrendben.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása