Áramszolgáltató lett a Tesla

Texasban áramszolgáltatást nyújt a Tesla. A cég ügyfeleinek kis méretű akkumulátorainak (Tesla PowerWall), illetve napelemeinek segítségével ad el villamosenergiát. A zölden megtermelt villamosenergiát a háztartások betáplálják az akkumulátorba, amelyből a vállalat applikáció segítségével eladja azt magas áron, majd, ha az árfolyam újra alacsony visszatáplálja. Az így keletkezett nyereséget az amerikai autógyártó és az ügyfelek megosztják.

Arról már többször írtunk, hogy a Tesla Ausztrália, illetve Kalifornia egyes részein a helyi áramszolgáltatóval és a cég napelemes, akkutárolós privát ügyfeleivel karöltve virtuális erőműveket hozott létre. Máshol a Megapack üzemeltető energiaszolgáltatók profitmaximalizálását segítik az Autobidder nevű szoftverükkel, ami akár dollármilliókat is termelhet azzal, hogy automatizálja az áramkereskedelmet és mindig a legmagasabb tőzsdei ár idején adja el az elektronokat, majd, később, olcsón feltölti az aksikat.

Most a két rendszer működési elvét összekapcsolva saját áramszolgáltatót indítottak Texasban. Ez a Tesla Electric.

 

Közvetlenül

A lakossági virtuáliserőmű-projektek a csúcsidei, illetve karbantartás, vagy előre nem tervezett meghibásodások idején a sok kicsi sokra megy elve alapján segítik az áramszolgáltatót az üzembiztonság garantálásban. Amikor a szolgáltató jelzi a Teslának, hogy szükség lesz a segítségre, a cég az ügyfelek Powerwall aksijait ütemezett töltési ciklusba kapcsolja, így mire kell, mindegyik 100%-on várja a bevetést. Cserébe a szolgáltató jóváírást, illetve egyéb kedvezményeket biztosit az ügyfélnek. Egy-egy otthoni Tesla akku ugyan csak 13 kWh áramot tárol, de amikor több ezer ügyfél rendszerét vezérli egyszerre a cég szoftvere, az már szemmel jól látható teljesítmény és kapacitás.

 

Az ipari oldalon az Autobidder nevű szoftver használja ki az áramtőzsde és a több tíz, vagy száz GWh kapacitású Megapack telepek lehetőségeit, sokszor töredékére csökkentve az elsősorban frekvenciaszabályozásra, illetve a megújulók csúcsidei többletének tárolására telepített akkuparkok megtérülési idejét.

Most Texasban a Tesla Electric valami hasonlót valósít meg, csak közvetlenül, a szolgáltató kiiktatásával.

A szolgáltatás később más államokra is kiterjed majd, de most első lépésben a cég új székhelyének helyet adó Texasban, ott is azokon a területeken lépett színre, ahol a felhasználók szabadon választhatnak elektromos szolgáltatót. A belépés feltétele, hogy rendelkezni kell Tesla Powerwall otthoni energiatárolóval – ha ez nincs, esetleg napelemekkel sem rendelkezünk, akkor a vállalat Energy üzletága természetesen ezt is tud telepíteni.

Tesla Electric a Tesla appban.

A Tesla tarifájának lényege, hogy a napelemekhez kötött aksikban tárolt energiát a cég eladja amikor a tarifa magas, és akkor tölti vissza, amikor az alacsony. A fenti képen a példa azt mutatja, hogy a rendszer valós időben figyeli a környékünkön lévő áramtarifákat, és akkor ad el, amikor az 32 cent, azaz 122 forint 1 kWh, valamint akkor tölt vissza, amikor az áram csak 14,7 cent, tehát 56 forint. A vállalat garantálja, hogy csak 100%-ban texasi termelésű, megújuló energiát használ az ügyfelek hálózati igényének fedezésére.

Az ügyfelek így teljesen megújuló energiát használhatnak, miközben krediteket kapnak az eladott áram után, amely csökkenti villanyszámlájukat. A rendszer működését, és az egyenleg alakulását az ügyfelek természetesen nyomon követhetik a Tesla a telefonos applikációja segítségével

 

Címlapkép: Tesla

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!