Az EU állandó rendszert javasol a közös gázbeszerzésre

Az Európai Bizottság (EB) javaslatot tett a közös EU-s gázbeszerzési platform élethosszának meghosszabbításáról. A közös platform azért jött létre, hogy az európai vállalatok és nagyfogyasztók elkerüljék az egymás elleni licitálást és közösen, olcsóbban nem Oroszországból származó földgázt tudjanak beszerezni. Eddig 27 milliárd köbméternyi gáz beszerzéséről érkezett igény, mely a duplája az EB előzetes várakozásainak, ezért is lehet az, hogy állandósítaná a Bizottság a programot.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az EU közös gázvásárlási rendszerét állandósítsák, miután a nem orosz üzemanyagot kereső szakpolitika első tenderein a kereslet meghaladta a várakozásokat – derült ki egy dokumentumból, és a Reutersnek nyilatkozó tisztviselők is ezt mondták.

 

Az EU idén indította el a közös gázvásárlást, miután Oroszország 2022-ben csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, ami rekordmagasságba kergette az európai energiaárakat – írja a Reuters.

Bár az EU azóta a kapacitás több mint 90 százalékára feltöltötte földgáztárolóit, és a piac viszonylag kedvezően alakul, Brüsszel mégis attól tart, hogy egy olyan váratlan esemény esetén, mint amilyen az Északi Áramlat-2, a Németországba vezető kulcsfontosságú orosz gázvezeték tavalyi robbanása volt, a forrásokért való küzdelemre kerül sor.

Az ideiglenes rendszer decemberben járt volna le, de a Bizottság az uniós gázpiaci szabályok szélesebb körű átalakításának részeként javasolta annak állandóvá tételét.

A Reuters által ismertetett bizottsági javaslat szerint az uniós vállalatoknak állandó jelleggel lehetőségük lenne a közös üzemanyag-vásárlásra. A részvétel önkéntes lenne, de ha az EU-ban üzemanyag-ellátási válság alakulna ki, a közös vásárlás kötelezővé válna, hogy az uniós országok ne versenyezzenek ugyanazért a szűkös mennyiségért.

„Létrejött, működik, a vállalatok száma növekszik” – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő a közös gázvásárlásról.

A Gas Infrastructure Europe adatai szerint az EU szokatlanul teli gáztárolókkal – a kapacitás 93%-ával – vág neki a télnek. (Fotó: Canva)

 

Eddig több mint 27 milliárd köbméter gázra nyújtottak be igényt

Annak ellenére, hogy iparági források kezdetben szkeptikusan nyilatkoztak arról, hogy a vállalatok igénybe veszik-e a rendszert, az EU eddig több mint 27 milliárd köbméter gázra gyűjtött igényt – ez kétszerese annak a 13,5 milliárd köbméternek, amelyet Brüsszel közösen kívánt vásárolni. Nem világos azonban, hogy ebből a keresletből mennyi változott szilárd szerződéssé.

Az EU összehozza a gázvásárlókat és -eladókat, de nem vesz részt az ezt követő kereskedelmi tárgyalásokban, és a vállalatok nem kötelesek nyilvánosságra hozni, hogy mikor kötnek üzletet. Az új uniós javaslat szerint a vállalatoknak jelenteniük kellene, ha a rendszeren keresztül kapcsolatokat kötnek.

 

Tele vannak a gáztározók

Az uniós tagállamok és az Európai Parlament – amelynek egyaránt jóvá kell hagynia az új uniós jogszabályokat – tárgyalói még ebben a hónapban megvitatják a javaslatot. Céljuk, hogy az év végéig elkészüljön a jogszabály. Az országok még tárgyalnak arról, hogy miként határozzák meg az „ellátási válság” fogalmát, amely a kötelező közös vásárlást kiváltaná, és hogy a közös vásárlást kiterjesszék-e más energiahordozókra, például a hidrogénre – mondta a magas rangú uniós tisztviselő. A kezdeményezés javasolja a rendszer kiterjesztését a novemberben induló, tervezett Európai Hidrogénbank támogatására.

A közös vásárlások az EU mintegy 360 milliárd köbméteres teljes gázszükségletének csak egy kis részét teszik ki, de a céljuk, hogy segítsék az országokat felkészülni a téli időszakra, amikor Európa fűtési gázigénye tetőzik. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint az EU szokatlanul teli gáztárolókkal – a kapacitás 93%-ával – vág neki a télnek.

Az EU megfogadta, hogy 2027-re leszokik az orosz fosszilis tüzelőanyagokról. Az orosz vezetékes gáz európai importja – amely korábban a fő módja volt Moszkva gázszállításának Európába – azóta zuhant, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, de az EU országai nehezen tudtak leszokni az orosz cseppfolyósított földgázról. A közös beszerzési rendszer nem tud orosz gázt vásárolni.

 

 

 

Címlapkép: Canva

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!