Az olaj esik, mivel a globális háttér felülírja a szaúdi termeléscsökkentést

A legutóbbi, június 4.-i OPEC+ ülésen Szaúd-Arábia bejelentette, hogy júliustól jelentősen, mintegy napi 1 millió hordóval (bpd), 9 millió bpd-re csökkenti a kitermelését. A bejelentést követő napon a Brent jegyzése egy nagyobbat ugrott, azonban 6-án már a makrogazdasági mutatók és az amerikai jegybank kamatemeléséről szóló hírek befolyásolták a piacot.

Az olajárak kedden kora reggel csökkentek, és az előző nap elért nyereségükből visszatértek, mivel a világgazdasági háttérrel kapcsolatos aggodalmak felülmúlták a kínálattal kapcsolatos aggodalmakat, amelyek akkor merültek fel, amikor Szaúd-Arábia bejelentette az elmúlt évek legnagyobb termeléscsökkentését.

 

A Brent nyersolaj határidős jegyzései 27 centtel 76,44 dollárra csökkentek hordónként kedd hajnalra. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 33 centtel 71,82 dollárra esett hordónként – írja a Reuters.

A Brent hétfőn 2,60 dollárig, az amerikai nyersolaj pedig 3,30 dollárig emelkedett, miután Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb exportőre a hétvégén közölte, hogy júliusban napi 1 millió hordóval (bpd) 9 millió bpd-re csökken a kitermelése. Az irányadó indexek azonban a nap végére szerényebb emelkedésig visszahúzódtak.

„Az OPEC termeléscsökkentését követően a kínálati oldali kérdések kerültek a középpontba. A nyereség azonban korlátozott volt a gazdasági háttérrel kapcsolatos folyamatos aggodalmak közepette” – írták az ANZ elemzői egy kutatási jegyzetben.

 

Mi jön most?

A piaci szereplők most arra várnak, hogy az amerikai jegybank júniusban emeli vagy tartja a kamatlábakat, és hogy a szerdán megjelenő májusi kínai kereskedelmi adatok mit jeleznek majd a világ második legnagyobb olajfogyasztójának keresletéről.

A Fed magasabb kamatlábai fékezhetik az energiakeresletet, bár több elemző szerint a fogyasztás erős lesz. A piacok most 77%-ra teszik annak esélyét, hogy a Fed ebben a hónapban szünetelteti a kamatemeléseket a CME FedWatch eszköz szerint.

„A közelmúltbeli gazdasági adatok közzététele után a kereslet továbbra is pozitív piaci hajtóerőnek számít, mivel az Egyesült Államok nem recesszióban van, Európa pedig jól teljesít” – mondta Claudio Galimberti, a Rystad Energy kutatási igazgatója. „És bár Kínában egy új COVID-hullámmal küzdenek, amely átmenetileg korlátozza a forgalmat, hamarosan vissza fog pattanni, mondta.”

Továbbá „az amerikai gazdaság egy nagyon erős nyári utazási szezon előtt áll, ami azt jelenti, hogy a benzin és a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet nagyon erős lesz” – mondta Edward Moya, az OANDA vezető piaci elemzője egy jegyzetben.

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!