Az USA hatodik éve vezeti a globális olajtermelést

Egymás után hatodik éve az USA a világ legnagyobb kőolajtermelője. Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (EIA) közlése alapján a tavalyi napi átlagos kitermelés 12,9 millió hordó volt. Ezt megfejelve decemberben újabb havi termelési rekordot ért el az ország, napi 13,3 millió hordó előállításával.

Az Egyesült Államok nyersolajtermelése hatodik egymást követő évben vezette a globális olajtermelést, napi 12,9 millió hordó (bpd, azaz barrel per day) rekordot döntő átlagos termeléssel – közölte az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (EIA) március 11-én kiadott közleményében.

Decemberben az amerikai nyersolajtermelés új havi rekordot ért el, meghaladta a 13,3 millió bpd-t – idézi az ügynökséget a Reuters.

„Az Egyesült Államok az elmúlt hat évben egymás után több nyersolajat termelt, mint bármely más nemzet bármikor, a nemzetközi energiastatisztikánk szerint” – tette hozzá az EIA.

Az EIA szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben más ország megdönti a rekordot. Eközben Szaúd-Arábia kormánya januárban utasította az Aramco-t, hogy állítsa le olajbővítési tervét, és napi 12 millió hordó maximális fenntartható termelési kapacitást tűzzön ki célul, ami egymillió bpd-vel alacsonyabb a 2020-ban bejelentett célnál.

A közelmúltban az OPEC+ tagjai Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével megállapodtak abban, hogy a második negyedévre is meghosszabbítják a napi 2,2 millió hordós önkéntes olajkibocsátás-csökkentést, ami a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak és a csoporton kívüli növekvő kibocsátás közepette további támogatást nyújt a piacnak.

Címlapkép: Freepik
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!