Bedobták a nagy ötletet, amivel Putyinnak csaphat oda Amerika: globális árstop jöhet az orosz olajra

A G7 pénzügyminiszterei újra tárgyalnak az orosz olaj árának maximálázásáról. Az árplafon bevezetésével a nagyhatalmak Oroszország rekord összegű bevételeit akarják visszafogni, illetve az elszállt globális árakat.

A G7 nagyhatalmak pénzügyminiszterei a héten tárgyalásokat folytatnak arról, hogy az orosz olaj globális vásárlási árát korlátozzák – írja a Bloomberg. Ez a lépés az USA reményei szerint enyhíti az energiapiaci nyomást és csökkenti az orosz költségvetési bevételeket.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és kollégái pénteken egy ülésen tovább tárgyalnak az intézkedésről – közölték amerikai tisztviselők. A terv szerint az orosz kőolaj vásárlói a korlátozott ár alatt továbbra is hozzájuthatnának a kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz – például a finanszírozáshoz és a tartályhajók biztosításához. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Svájc mind azt tervezi, hogy decembertől kezdve megtiltja vállalatainak, hogy ilyen szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz olajszállítmányok számára.

“Véleményünk szerint ez a leghatékonyabb módja annak, hogy keményen odacsapjunk Putyinnak, és ez nemcsak Oroszország bevételeinek csökkenését fogja eredményezni, hanem a globális energiaárak csökkenését is” – mondta szerdán Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője. “Pénteken többet tudunk meg arról, hogyan fog ez működni, és ez nem csak rólunk szól – ez egy partnerség a szövetségeseinkkel, a G7-ekkel is. Tehát úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan módszer lesz, amellyel valóban pénzügyi csapást mérhetünk Oroszországra” – tette hozzá.

A Bloomberg azt írja:

„EGYELŐRE NEM VILÁGOS, HOGY MI LENNE A FELSŐ ÁRKORLÁT, VAGY HOGY MELY ORSZÁGOK CSATLAKOZNÁNAK AZ INTÉZKEDÉSHEZ.”

A G7 hatalmak – Amerika mellett Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Japán és Kanada – az év elején ígéretet tettek arra, hogy csökkentik az orosz energiától való függőséget, többek között “az orosz olajimport fokozatos megszüntetésével vagy betiltásával”.

Az amerikai tisztviselők azzal érveltek az intézkedés mellett, hogy a globális árkotlátozás más vásárlókat is arra késztetne, hogy ugyanezt a kedvezményt keressék, és végül ez enyhítené a piaci hiányt, csökkentené a globális referenciaárakat, és arra kényszerítené Oroszországot, hogy további árengedményt adjon.

Az Egyesült Királyság szerdán közölte, hogy támogatja a tervet, Nadhim Zahawi pénzügyminiszter szerint az “akkor lesz a leghatékonyabb, ha a lehető legszélesebb koalíció támogatja”. Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes a múlt héten Indiába látogatott, hogy megvitassa az árkorlátozás ötletét.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!