Bedőlés közelében a napelemes ágazat, vészjelzést küldtek Brüsszelbe

Az Európai Unió már tavaly elindította a kínai elektromosautók dömpingellenes eljárását, amely az európai gyártókat védi meg. Azonban ez a protekcionista nézet a napelem piacon még jelent meg. Az Európai Napelemgyártó Tanács (ESMC) ezért az Európai Bizottságot arra kéri, hogy a belső piac megőrzése érdekében a kínai gyártókat valami módon szabályozza, illetve a kontinens gyártóit jobban támogassa. Több gyár is arról számolt be, hogy készleteik felhalmozódtak az olcsó kínai termékek miatt, és versenyhelyzetük egyre romlik az ázsiai gyártókkal szemben.

A napelemgyártók vészjelzést küldtek az Európai Bizottságnak azt állítotva, hogy azonnali mentőcsomag nélkül heteken belül leállhat az EU termelésének közel fele. Andy Bounds és Alice Hancock beszámolója szerint a közel 80 tagot képviselő Európai Napelemgyártó Tanács (ESMC) levelet küldött a Bizottságnak, amelyben felvázolta az iparág kritikus helyzetét. Bár sorra dőlnek a rekordok a paneltelepítéseknél, az olcsó kínai termékek tarolják le a piacot.

A probléma hátterét az adja, hogy az Európai Unió a közelmúltban fokozta a zöldenergiás támogatásait, de az olcsó kínai import elözönlötte a belső piacot. Bár Brüsszel tavaly dömpingellenes vizsgálatot indított az elektromos járművekkel kapcsolatban, a paneleknél még várat magára egy ilyen lépés. Az európai napenergia-ipar a kínai gyártású termékek beáramlásától szenved: az EU napenergia-piacának több mint 90 százalékában kínai paneleket telepítettek.

Az ESMC már régóta panaszkodik az olcsó kínai panelek áradata és a fel nem használt készletek felhalmozódása miatt, ami jelentős veszteségeket okoz az EU-s gyártóknak. A Financial Times birtokába került iparági levél szerint az ágazat árai tavaly harmadával zuhantak.

A LOBBISZERVEZET SZERINT AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN 180 MEGAWATTNYI FOTOVOLTAIKUS MODULGYÁRTÁSI KAPACITÁS VESZETT ODA, ÉS FENNÁLL A VESZÉLYE ANNAK, HOGY TOVÁBBI 3,5 GIGAWATTNYI KAPACITÁS VESZIK EL, HA NEM TÖRTÉNIK AZONNALI BEAVATKOZÁS.

Az ESMC által javasolt megoldások között szerepel egy állami alap létrehozása a felesleges készletek felvásárlására, az állami támogatási szabályok enyhítése, amely lehetővé tenné, hogy a gyárak több ösztönzőt kapjanak, valamint egy javaslat, hogy az uniós napenergiás fejlesztéseknél meghatározott mennyiségű, EU-ban gyártott panelt kellene beépíteni. Ha a támogatások nem valósíthatók meg, az ESMC sürgősségi vámok kivetését javasolja a kínai importra, még akkor is, ha az ilyen intézkedések Peking haragját is kiválthatják.

Az Európai Bizottság elismerte, hogy az iparág kihívásokkal küzd, és kifejezte elkötelezettségét, hogy támogatni fogja a gyártókat. A helyzet sürgőssége azonban arra késztette a SolarPower Europe-ot, az iparág fő brüsszeli lobbiszervezetét, hogy vészbeszerzési felhívást küldjön, hogy az uniós gyártók raktárkészleteiből vásároljanak a tagállamok.

AZ ÉRDEKKÉPVISELET A KÖVETKEZŐ HETEKBEN ÖSSZESEN 80-100 MILLIÓ EURÓ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁST KÉR A TOVÁBBI VÁLSÁGHELYZETEK ELHÁRÍTÁSA ÉRDEKÉBEN.

A SolarPower Europe emellett azt javasolja, hogy egy hónapon belül 6 milliárd eurós uniós forrásból egy napenergia-gyártási bankot hozzanak létre javasolja, hogy az ágazat 2030-ig szóló hazai gyártási céljait teljesíteni lehessen. Ez a program – hasonlóan a megújuló alapú hidrogénre vonatkozó meglévő uniós programhoz – a napenergia-gyártók számára fix megtérülési rátát garantálna a telepítések után.

Az IEA korábbi jelentése szerint a globális PV-gyártási kapacitás 2023 végére megduplázódik, ami meghaladja a keresletet, így a 0,1 dolláros lélektani határ közelébe kerülhet a wattonkénti költséghányad, ez pedig a legolcsóbb energiaforrása teheti a napelemeket.

Mivel az európai napenergia-ipar példátlan kihívásokkal néz szembe, az iparág vezetői hangsúlyozzák, hogy az Európai Bizottságnak hasonlóan példátlan válaszlépésekről kell döntenie az iparág becsődölését elkerülendő és az ágazat jövőjének biztosítása érdekében. A Bizottság állítólag kész segítséget nyújtani.

Címlapkép: Getty Images
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!