Befektetők hiányában az olajárak is kiszámíthatatlanabbá válnak

A nagyfokú ár volatilitás elüldözte a befektetőket a kőolaj piacról. A beruházók hiánya a kitermeléshez szükséges elavult eszközök élettartamát hosszabbítja meg, melyek a termelés bővülését akadályozzák. Emiatt azok a gazdasági szereplők, akik a fosszilis ipartól függenek továbbra is magas és kiszámíthatatlan árakkal néznek szembe.

Sok kereskedő és alapkezelő hagyta el az elmúlt hónapokban a nyersolajpiacokat. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb globális energiaválsága közepette hétéves mélypontra csökkent az aktivitás, mivel a befektetők jó része nem hajlandó a tartósan magas volatilitással szembenézni.

A résztvevők, különösen a fedezeti alapok és a spekulánsok kivonulása miatt a korábbi évekhez képest jóval nagyobbak lettek a napi áringadozások. Az ingadozás pedig árt azoknak a vállalatoknak, amelyeknek működésükhöz szükségük van az energiapiac stabilitására: ezek közé tartoznak az olaj- és gázipari vállalatok, de a feldolgozóipar és az élelmiszer- és italgyártás is.

A Brent nyersolaj határidős jegyzései napi szinten is erőteljesen ingadoznak. Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója és augusztus 15-e között a Brent napi árfolyam csúcs- és mélypontjai között átlagosan 5,64 dollár volt, míg a tavalyi év azonos időszakában az átlag 1,99 dollár volt – derült ki a Reuters a Refinitiv Eikon adatait vizsgáló elemzéséből.

A nagyfokú volatilitás késlelteti a megnövekedett tőkeberuházásokat, amelyek segítenének, abban, hogy a kínálat lépést tartson az energia iránti kereslettel – mondta Arjun Murti, energetikai elemző. Murti szerint, amikor nagy az ingadozás, az olajtársaságok kevésbé bíznak az árelőrejelzésekben, így valószínű a beruházásokat is alacsonyabban tartják.

“Aggodalomra ad okot, hogy az árak alacsonyabb szintre eshetnek vissza, ami nem indokolja az új beruházásokat” – mondta Murti a Reutersnek.

A résztvevők szerint sokféle befektető, köztük bankok, alapok és termelők is kiszálltak a piacról, mivel a piac egyes napokon a kínálatot fenyegető veszélyek miatt megugrik, míg más napokon a felhős gazdasági kilátások hasonlóan jelentős eladásokat okoznak.

A JP Morgan adatai szerint az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta közel 20%-kal csökkent a határidős piacok iránti érdeklődés. Augusztus elején a Brent nyersolaj határidős ügyletei iránti érdeklődés 1,802 millió szerződést eredményezett, ami a Refinitiv Eikon adatai szerint 2015 júliusa óta a legalacsonyabb.

“A történetet elsősorban a spekulánsok, trendkövetők és a makrofókuszú alapok alakítják így, akik a piac által beárazott gazdasági lassulással szembeni fedezetet keresnek” – mondta Ole Hansen, a koppenhágai Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője a Reutersnek.

A Schneider Electric júliusi felmérése szerint az ingadozás komoly hatással volt a 2022-ben a vállalkozásokra. A felmérés szerint 100 vállalatból 24 vállalat, többek között az energiaiparban, a feldolgozóiparban és az építőiparban tevékenykedő cég mondta, hogy ez súlyosan érintette az üzletmenetüket.A megkérdezett vállalatok 43 százaléka mondta, hogy a közelmúltban kialakult ellátási lánc zavarai az energiabüdzsét érintik a legnagyobb mértékben.

“Az energiaárak hatalmas emelkedése olyan egyensúlytalanságot teremtett a beszerzésben, a költségvetésben és a termelésben, amelyet egyre nehezebb fenntartani” – mondta a felmérés egyik válaszadója a feldolgozóipari és ipari ágazatban.

A vállalatok tizenhét százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem, vagy csak kevéssé bízik abban, hogy szervezetük képes lesz állni a harcot a jövőbeli ingadozásokkal szemben.

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!