Bejelentette a kormány az áramszerződésekbe belenyúlás részleteit

Új gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a magyar kormány. A terv értelmében az olyan vállalkozások, amelyek a legnagyobb hatással vannak az inflációra és a gazdaságteljesítményére 200/MWh-ás áram árplafonban részesülnek július 1-től 2023. december 31-ig. A támogatott vállalkozások három szektorban lehetnek: feldolgozóipar; szálláshely-szolgáltatás; raktározás, szállítás. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium adati szerint az új intézkedéssel több, mint 5000 vállalkozásnak fognak segíteni, a programra szánt 40 milliárd forintos keretösszegből.

A fix, vagy fixált áras áramszerződésben a nettó 200 euró feletti díjrészt 5 ezer vállalkozás helyett az állam téríti meg az energiakereskedőknek, automatikus lesz a változás az idei második félévben, és a többségi állami, vagy önkormányzati tulajdonú vállalkozásokra nem érvényes a kormányzati megsegítés – derült ki a hétfői Kormányinfón bejelentett intézkedés kormányrendeletéből. A gazdaságvédelmi akcióterv újabb lépéséről két minisztérium is kiadott közleményt, amelyeket egybeolvasva nem teljesen egyértelmű, hogy a megsegített cégeknek mit is kell kezdeniük az értékesítési áraikkal.

Helyes volt az értelmezésünk a tegnapi bejelentésről, miszerint az állam támogatást ad a futó áramvásárlási szerződésekben a nettó 200 euró feletti díjrészre megawattóránként, így tehát az energiakereskedők nem esnek el ténylegesen bevételtől, mert az állam száz százalékosan kompenzálja őket az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint. Abban az is benne van, hogy a kormányzati döntés 40 milliárd forintos költségvetési támogatással jár, amelynek háromnegyede az egyébként is állami tulajdonú MVM Csoportnál jelentkezik. A rendelet szerint kompenzációra vonatkozó eljárás szabályait külön kormányrendelet határozza meg.

Hétfő éjjel megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma is, benne a 238/2023. (VI. 19.) kormányrendelettel, amely „a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről” szól a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedd reggeli közleménye összefoglalta a lényegét. A közlemény azt rögzíti, hogy „a kormány nettó 200 euró/megawattóra áron maximalizálja a fizetendő villamosenergiadíjat, azon ágazatok esetében, amelyek érdemi hatással vannak az infláció alakulására, így a feldolgozóiparral, a szálláshelyszolgáltatással, valamint a raktározás, szállítással foglalkozó vállalatok számára. Ezen összeghatár felett 2023. július 1. és 2023. december 31. között, azaz 6 hónapos időtávra az állam támogatja az áramköltséget.”

Az állami támogatási programnál fontos, hogy a friss rendelet hatálya nem terjed ki azon felhasználóra, „amely felett az állam, a helyi önkormányzat, az országos vagy a helyi nemzetiségi önkormányzat a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:2. §-a szerinti többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik”.

A rendelet melléklete rögzíti, hogy az alábbi három főtevékenység szerint folytatott tevékenység esik bele a mostani megsegítési programba:

  • feldolgozóipari (TEÁOR 10-33 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
  • szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
  • raktározást, szállítást kiegészítő (TEÁOR 52 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek

FONTOS TUDNI, HOGY AZ INTÉZKEDÉS AZON SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZIK, AMELYEK ALAPJÁN 2023. JÚNIUS 1. NAPJÁN FIXÁLT ÁR SZERINT FIZETTEK A VÁLLALKOZÁSOK.

A GFM azt is felfedi, hogy a fentiek alapján érintett vállalkozások száma a feldolgozóipar esetében meghaladja a 4200 darabot, a szálláshelyszolgáltatás esetén közel 600 darabot tesz ki, a szállítás, raktározás esetében pedig több mint 200 vállalkozást érint.

Amint fent jeleztük: egybeolvasva nem teljesen egyértelmű, hogy mit vár a két tárca az állami megsegítésért cserébe. A gazdaságfejlesztési tárca közleménye ugyanis ezt tartalmazza: „A Kormány azt várja el a cégektől, hogy növeljék a teljesítményüket és érvényesítsék értékesítési áraikban a kapott támogatást. A döntés így egyszerre mérsékeli az inflációt és hozzájárul a gazdasági növekedéshez.” Az energiaügyi tárca közleménye viszont így fogalmaz: „Az árcsökkentés fejében a cégek növelik gyártási kapacitásaikat, és az év végéig nem emelnek árat. E vállalások betartását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ellenőrzi majd.”

Az energiaügyi tárca közleménye további érdekességeket is tartalmaz: eszerint a mostani beavatkozás a három ágazatba tartozó „gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti le. Az egységesen alkalmazandó áramárplafon július elsejétől megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró lesz. A ráépülő további díjakkal együtt ez a jelenlegi árszinthez közelítve kilowattóránként kb. bruttó 125 forintos kiadást jelent.”

Összehasonlításképpen megjegyzi a közlemény: „az MVM Csoport 2022 végén az ún. Váltó fix tarifák bevezetésével segítette azokat a piaci ügyfeleket, akik ennek hiányában ellátatlanul maradtak volna. A kormány korábbi döntése május elsejétől megfelezte az e körbe tartozó fogyasztók energiadíjait. E cégek és intézmények így jelenleg kb. bruttó 134 forintos egységáron kapják a villamos energiát. A gazdaságvédelmi akciótervvel megsegített vállalkozások tarifája tehát még ennél is kedvezőbb lesz júliustól az év végéig. Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük”.

Címlapkép: Getty Images
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!