Bréking: itt a mérföldkő a Molnál, érkezik az azeri kőolaj!

Az azerbajdzsáni ACG mezőről 90 ezer tonna kőolaj érkezik a Mol pozsonyi finomítójába. A kőolaj szállítása csővezeték segítségével Törökországba ment, ahonnan tanker hajókkal szállították Horvátországba, onnan pedig már elkezdődött az Adria-csővezetéken a feldolgozóüzembe való tovább küldése.  A cég a harmadik legnagyobb részesedéssel rendelkezik az azeri mezőben, így a magyar vállalat a termeléstől az értékesítésig teljesen le tudja fedni az értékláncot.

Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezett a Mol-csoporthoz az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos. A 90 000 tonna kőolaj a Seavelvet tartályhajón érkezett a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba, ahonnan aztán az Adria vezetéken keresztül a szlovákiai Slovnaft Finomítóba kerül. Az Azeri Light Mol finomítóiba történő szállítása és finomítása lehetővé teszi, hogy a vállalatcsoport megvalósítsa értékláncának teljes integrációját a kiterermeléstől az értékesítésig, olvasható a társaság közleményében.

 

Úton van a Mol-csoport tulajdonában is lévő azerbajdzsáni Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőn kitermelt kőolajszállítmány a pozsonyi Slovnaft finomítóba, olvasható a társaság közleményében. A Seavelvet tartályhajó a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba juttatta el a 90 000 tonnányi kőolaj szállítmányt, amely utána az Adria-csővezetéken kerül Pozsonyba. A sajtóanyag elmondása szerint

A MOL EZZEL EGY TELJESEN INTEGRÁLT ÉRTÉKLÁNCOT HOZOTT LÉTRE, AZAZ KÉPESSÉ VÁLIK EGY TULAJDONÁBAN LÉVŐ MEZŐRŐL KITERMELT KŐOLAJBÓL A SAJÁT FINOMÍTÓJÁBAN FELDOLGOZOTT KŐOLAJTERMÉKEKET ÉRTÉKESÍTENI.

A szállítmányt a Baku melletti Sangachal olajterminálból a szintén a MOL-csoport résztulajdonában lévő BTC-olajvezetéken keresztül szállították Ceyhanba.

Az Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőn – amelynek 9,57 százaléka a Mol-csoport tulajdonában van – kitermelt Azeri Light feldolgozása áprilisban veszi kezdetét. A Slovnaft finomítójában korábban többféle a Közel-Keletről és a Kaszpi-tenger térségéből származó olajfajtát is sikeresen teszteltek, de a saját mezőről származó kőolaj finomítása egy újabb fontos mérföldkő a Mol-csoport életében, amely növelheti a kőolaj beszerzési rugalmasságát az orosz eredetű kőolajtermékek exportjának tilalmára vonatkozó EU-s szankciók idején.

„Az Azeri Light kőolajszállítmány érkezése rendkívül fontos esemény számunkra, amely képes megmutatni, hogy milyen rugalmasságot értünk el a kőolaj beszerzésében.

Emellett lehetőséget teremt arra is, hogy lefedjük a teljes értékláncunkat, a kitermeléstől az értékesítésig, ami mindig komoly teljesítmény.

… különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a saját kőolajunkkal is hozzájárulhatunk Kelet-Közép-Európa ellátásához.” – mondta el többek között Szabó Gábriel, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

 

A Mol-csoport a vonatkozó közlemény szerint egyre fontosabb gazdasági összekötő kapoccsá kíván válni Azerbajdzsán és Kelet-Közép-Európa között – a vállalat 2020-ban 9,57%-os részesedést szerzett az azerbajdzsáni gazdaság egyik zászlóshajójának számító ACG olajmezőben, valamint 8,9%-os részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) vezetékben.

 

„Ez a szállítmány történelmi mérföldkőnek számít, mivel ismét visszaigazolja azt a döntésünket, hogy az azerbajdzsáni ACG olajmező résztulajdonosává váltunk. Az a képességünk, hogy finomítóinkat Európán kívüli kőolajforrásokkal is képesek vagyunk ellátni, további rugalmasságot biztosít számunkra ebben a gyors változásokkal járó időszakban. Rugalmasan dönthetünk tehát arról, hogy eladjuk-e az ACG-nél kitermelt kőolajból való részesedésünket, vagy a számunkra központinak számító kelet-közép-európai régióba szállítjuk azt, hozzájárulva az energiaellátás biztonságához.” – mondta Marton Zsombor, a Mol-csoport Upstream üzletágáért felelős ügyvezető igazgatója.

A Mol-csoport a BP és a SOCAR után a harmadik legnagyobb befektető az ACG projektben, ez a mező a csoport teljes termelésének 15%-át és az összes tartalékának 25%-át teszi ki.

 

A BTC VEZETÉK FONTOS SZEREPET JÁTSZHAT A MOL-CSOPORT POZSONYI, VALAMINT A MAGYARORSZÁGI SZÁZHALOMBATTAI FINOMÍTÓINAK ELLÁTÁSÁBAN IS,

írják a sajtóanyagban. Mindezek mellett a Mol folytatja az orosz kőolajtermékek importját a Barátság kőolajvezetéken keresztül.

A befektetők már sejthettek valamit a bejelentés előtt, ugyanis az általános piaci hangulattal valamennyire szembe helyezkedve egész nap jól teljesített a Mol részvénye, jelenleg 2,7 százalékos pluszban van a jegyzés, de nap közben ennél nagyobb emelkedést is láthattunk. Épp az imént közöltünk egy technikai elemzést, ami a Mol mai árfolyammozgásával foglalkozik, az írást itt lehet elolvasni.

A forgalom is átlagon felül alakul, a kereskedési idő eddigi részében már több mint 1,45 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a vállalat papírjai.

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!