Decemberi szinteken az olajár, rekordszintű kereslet jöhet idén

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) közlése szerint a kínai korlátozások feloldása nagyban befolyásolja az idei évi olajkeresletet. Várakozások szerint 510 ezer hordóval nőhet naponta az olajfogyasztás Kínában, amely a globális árakat is nagyban befolyásolja.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdai közlése szerint a szigorú járványügyi korlátozások feloldása Kínában új rekordszintre növeli az idei évben a globális olajkeresletet, miközben az Oroszországra kivetett szankciók tovább csorbíthatják a kínálatot – írja a Reuters.

Az IEA jelentése megegyezik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) várakozásával, amely szerint a kínai olajkereslet napi 510 ezer hordóval nő majd idén, miután 2022-ben a korlátozások következtében hosszú idő óta először csökkent.

Egyetlen más ország sem fog jelentősebb szerepet játszani az elkövetkező hónapokban az olajpiacon Kínánál

– mondta Stephen Brennock, a PVM elemzője.

Ami a kínálati oldal kilátásait illeti, az Egyesült Államokban a vezető pala régiókból származó olajtermelés naponta mintegy 77 300 hordóval növekedve, februárba várhatóan rekordszintű napi 9,38 millió hordóra emelkedik majd – közölte az EIA.

A globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti ára ma 2,4 százalékos pluszban van, a mostani emelkedéssel együtt pedig 2022 december eleje óta nem látott szintekre emelkedett a jegyzés.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!