Egyharmaddal szakadt a német gázimport tavaly

Az előzetes adatok alapján 2023-ban Németország gázimportja több, mint 30%-kal beesett az előző évhez képest, mely az ipari gázfelhasználás visszaesésének, az enyhe időjárásnak, magas gáztározói szinteknek és a takarékossági intézkedéseknek köszönhető. Európa legnagyobb gazdaságának a gázexportja is bezuhant a kétharmadával, az orosz vezetékes szállításokból adódó extra mennyiség hiánya miatt.

Az ipari gázfelhasználás visszaesése, a takarékossági intézkedések, az enyhe időjárás, és a 2023 tavaszára kevésbé leapadt gáztárolói készletek együtteseként tavaly 32,6%-kal 968 TWh-ra esett a német gázimport, míg a gázexport 63%-kal 187 TWh-ra szakadt – közölte csütörtökön a német hálózati hatóság az előzetes adatokat. Az export visszaesése döntő részben azért történt, mert az orosz vezetékes szállítások kiesésével a Németországba érkező „többlet”, exportálható gázból is sokkal kevesebbet lehetett eladni.

Németország 2023-ban jelentős mértékben, 32,6%-kal csökkentette gázimportját, elsősorban az energiatakarékossági intézkedések miatt, miután Oroszország az előző évben leállította a nyugati irányú szállításokat – derül ki az ország energiaszabályozójának közleményéből. Korábban Németország jelentős fogyasztója volt az orosz vezetékes gáznak. Az ukrajnai konfliktus 2022 végi kirobbanását követően azonban Németország a csővezetékek alternatívájaként úszó terminálok építésébe kezdett a cseppfolyósított földgáz (LNG) nemzetközi piacokról történő behozatalára.

A Bundesnetzagentur előzetes ellátási adatokat közölt, amelyek szerint Németország 2023-ban 968 terawattóra (TWh) földgázt importált. Ebből Norvégia 43%-ot, Hollandia 26%-ot, Belgium pedig 22%-ot szállított. A fennmaradó import más európai vagy tengerentúli helyekről származott.

Történelmileg Németország Ukrajnán és a Balti-tengeren keresztül érkező bőséges orosz importja jelentős gázexportot eredményezett a szomszédos országokba. Ez a tendencia azonban az elmúlt évben drámai, 63%-os csökkenést szenvedett el. A 2023-ra regisztrált export 187 TWh volt, szemben az előző évi 499 TWh-val. Ez a kivitel túlnyomórészt a Cseh Köztársaság, Ausztria és Hollandia felé irányult.

AZ ORSZÁGOS GÁZFOGYASZTÁS 2023-BAN MINTEGY 5%-KAL 810 TWH-RA CSÖKKENT A TAKARÉKOSSÁGI ERŐFESZÍTÉSEK ÉS AZ ENYHÉBB IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEK MIATT.

Az ipari ágazatok a hatékonyabb folyamatok révén jelentős megtakarítást értek el, míg a háztartások megtakarítása a melegvíz- és főzőgáz-fogyasztás statikus szintje miatt kevésbé volt jelentős.

A hatóság emlékeztetője szerint a jelenlegi gázkészletek megfelelőek, a tárolók 91%-ig feltöltöttek. Ez szilárd alapot biztosít a kereslet kielégítéséhez a hátralévő téli hónapokban.

Az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a februári lejáratú gáz ára jelenleg alig több mint 30 euró.

 

Címlapkép: EU
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!