Egyre bizonytalanabb, hogy mennyi olaja van Szaúd-Arábiának

Szaúd-Arábia 1,5 millió hordóval kevesebb kőolajat termel naponta, mint az OPEC kvótában megszabott mennyiség. Az arab ország tartalékairól nincsenek publikus adatok, így csak szakértői becslésekre és nevüket nem vállaló forrásokra lehet támaszkodni, az egyik névtelen forrás szerint is csak 11,5 millió hordót tudna az Aramco termelni naponta, ami fél millió hordóval kevesebb a kvótában megszabott értéknél.

A mai napig iparági titok, hogy Szaúd-Arábia mennyi olajat képes valójában kiszivattyúzni. Már mindenki szkeptikus, hogy a szaúdi királyság tényleg az „olaj központi bankja” lenne.

magas olajárak és a feszített globális termelés idején egyre nagyobb a bizonytalanság övezi, hogy Szaúd-Arábia valóban képes-e napi 12 millió hordó olaj kitermelésére.

Mivel azonban a világ az eddigi egyik legsúlyosabb ellátási válsággal néz szembe, az iparági bennfentesek, OPEC-források és más szakértők rendre felteszik a kérdést, hogy a jelenlegi legalább 10,5 millió bpd kitermelés mellett Szaúd-Arábia valóban rendelkezik-e még 1,5 millió bpd-vel, amelyet gyorsan és tartósan üzembe lehet helyezni.

Szaúd-Arábia ugyanis a rekordközeli olajárak ellenére is az OPEC-kvótája alatt termel, és az OPEC adatai szerint a királyságban tavaly az új kutak fúrása jóval a járvány előtti szint alatt maradt.

Reutersnek név nélkül nyilatkozó iparági források szerint az Aramconak legfeljebb további 1 millió bpd tartalékkapacitása van. A jelenlegi 10,5 millió bpd-t termelést figyelembe véve tehát nem tudnak 11,5 millió bpd fölé menni.

Az Aramco nem hozza nyilvánosságra a készletek szintjét, de az iparág becslései szerint a cég 60-90 napig napi 0,3-0,5 millió hordónyi pluszt tudna felszabadítani.

Gary Ross, az OPEC és Szaúd-Arábia veterán megfigyelője szerint sem lehet a szaúdi termelési kapacitás lehet több 11 millió bpd-nél, mert az elmúlt évek alacsony fúrási rátái nem tudták pótolni a meglévő kapacitás veszteségeit. “Kifogytunk a készletekből” – summázta Ross.

Az Aramco már egy ideje dolgozik a növekedésen

2020 második negyedévében néhány napig tudta csak a szaúdi vállalat a 12,1 millió bpd napi termelési rekordot tartani.

Mindeközben növekedési terveink végrehajtásáról beszélnek, és már 13 millió bpd-ről, amely 2027-re szerintük várható.

Májusban az OPEC által a termelés nyomon követésére használt másodlagos források a szaúdi termelést 10,42 millió bpd-re saccolták, ami több mint 100 000 bpd-vel alacsonyabb a kvótánál és annál, amit a királyság elmondása szerint termelt. (A másodlagos források között tanácsadó cégek és árképzésre szakosodott ügynökségek szerepelnek, az OPEC választja ki a termelés nyomon követésére, hogy lássák, hogy a tagok valójában mennyi olajat is pumpálnak.)

Az OPEC termelési kapacitását úgy általában is számos tényező gyengítette, többek között a 2014-2016 közötti globális többlet és alacsony olajárakkal jellemezhető periódusok, valamint a 2020-as COVID-járvány miatt visszaesett fúrási arányok.

Az OPEC-tagok olajipara a csökkenő olajbevételek miatt a beruházások hiányával szembesült. A világpiaci olajárak csökkenése mindig kihat az Upstream beruházásokra, mégpedig időbeli késéssel”– mondta az OPEC egyik küldöttje.

A szaúd-arábiai aktív fúrótornyok száma 2021-ben hat darabbal 65-re emelkedett, bár az összlétszám jóval elmaradt a 2017-2019-es időszakban átlagosan 117 aktív fúrótoronytól.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!