Ekkora növekedés még soha nem volt a napelemes termelésben

A TrendForce beruházásokra támaszkodó számítása szerint idén 350 GW-os napelem kapacitás bővülés várható globálisan, mely 2022-hoz képest 53,4%-os növekedés. A tajvani elemző-befektető cég közlése szerint Kína lehet élhajtó a telepítésekben, azonban százalékosnövekedésben az USA várható első helyen.

2023-ban soha nem látott napenergia-növekedés várható – közölte a TrendForce, miután tételesen végigszámolta, hogy a világban hol, milyen, mekkora méretű napelemes beruházások lesznek és várhatók idén, s hogy a befektetői kilátások milyen irányba mozdíthatják el a piacot.

Egészen meglepő növekedési méret jött ki a végén: 2023-ban összesen 350 GW új pv-termelőerőnél több kerülhet majd a hálózatokra, ami 53,4 százalékos ugrást jelent a 2022-ben telepített 228,5 GW-hoz képest. A tajvani elemző-tanácsadó cég azt is analizálta, hogy a világ mely részén hogyan oszlik majd el ez a növekedés. Arra jutott, hogy bár az Egyesült Államok nagyon rákapcsol, de Kínának köszönhetően Ázsia lesz a bődületes növekedés igazi motorja.

Az eddig nem látott méretű globális bővülésnek a TrendForce szerint két összetevője van. Az egyik az, hogy az erősödő kereslet a fotovoltaikus panelek árának csökkenésével párosul; a másik pedig, hogy idén nagyon sok olyan, nagyméretű telepítés és projekt befejezése várható, amely a koronavírus járvány, illetve az azt követően megbomlott ellátási lánc (plusz a poliszilícium hiánya, majd elszálló piaci ára) miatt eddig csúszásba került.

 

Kína mögé, felsorakozva

Az ázsiai, csendes-óceáni térségben továbbra is Kína diktálja a tempót; a várakozások szerint 2023-ban az országban majdnem 150 GW pv-növekedés realizálódhat. Ehhez képest nem csak India (17,2 GW) és Japán (8 GW), de az európai (68,6 GW) vagy az amerikai (64,6 GW) növekedés is szinte csak kiegészítő tevékenység. A kínai dominancia olyan meghatározó, hogy egyetlen mérőszám esetében fordul csak elő, hogy nem ők állnak a sor elején: az egy éves, százalékos növekedésben az első helyre az Egyesült Államok került, ahol 101,1 százalékos lehet az idei boom – Kínába „csupán” 73,5 százalékos ugrást lehet valószínűsíteni. (Abszolút értéken az USA 40,5 GW növekedésre számíthat.)

Ami Európát illeti: Magyarország gyakorlatilag nevesítve sincs, ami nem csak azért érthető, mert jelenleg a kormány éppen megakasztotta lendületet és a jelentős bővülési lehetőségekhez előbb fel kell számolni a hálózati tiltásokat, hanem azért is, mert az eddig összehozott 4 GW már a kis országok számára sem számít egy év alatt elérhetetlen növekedésnek. Ezt bizonyítja, hogy az EU Top3-ába, Németország (11,8 GW) és Spanyolország (11,4 GW) után már Hollandia (6,5 GW) következik.

Éppen ide illik az a friss bejelentés is, melyet a Madridban most zajló, nemzetközi megújuló energiás konferencián (SPIREC2023) a spanyol kormányfő tett meg. Pedro Sánchez azzal kezdte a megnyitó előadását, hogy öt év alatt etalonná teszik Spanyolországot, és az európai zöld nagyhatalmak közé juttatják – főként napelemes (és szélenergiás) támogatásokkal és projektekkel.

Európa magára találhat

Decemberben az európai napelemes iparági lobbi-szövetség, a SolarPower Europe (SPE) azt prognosztizálta, hogy további erőteljes uniós piacnövekedés lesz 2023-ban, mely a konzervatívabb, közepes növekedési pályára számoltan 53,6 GW-os bővülést eredményezhet.

A PV Europe olvasatában pedig a tartósan magas villamosenergia-árakra számos európai ország vezetése a napelemes rendszerek támogatásának növelésére és a telepítések ösztönzésére fókuszált, és ez idén is fűti majd a régióban a szektor növekedését. Sőt: a PV Europe azzal számol, hogy a 2023-2024-es időszakban a földön álló napelemes erőművek építési mennyisége és mérete is jelentős mértékben nőni fog, amivel Európa jóval nagyobb lépések megtételére lehet majd képes.

A Trendforce szerint a prognosztizált növekedési pálya különösen a lakossági napelemes rendszerek számára lehet meredek, feltéve, hogy a támogatási, adójóváírási politika továbbra is támogató marad és nem szigorodik, illetve: valóban csökkenő pályán tud maradni a pv-modulok árazása. Ezen túl a szabályozási környezet, a világgazdaság lassulása és az infláció tudja még érdemben befolyásolni a nagyszabású projektfejlesztéseket.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!