Greenergy Market Review – 2024 w11-12

Greenergy Market Review – 2024 w11-12

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése az elmúlt két hétben 85 USD/hordós szint fölött mozgott. A 11. heti erősödést a 12. héten árcsökkenés követte. A periódus utolsó kereskedési napját 85,58 USD/hordón zárta az európai kereskedésű olaj ára.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

A 11. hét folyamán újabb ukrán drón támadások akasztották meg az orosz kőolajfinomítást. Rosznyeft vállalat legnagyobb telepén, a rjazani finomítóban tűz ütött ki a támadások miatt, becslések szerint a napi 350 ezer hordós kapacitásának 30%-a eshetett ki az incidens miatt. Szintén tűz esett miatt Oroszország negyedik legnagyobb feldolgozó üzemét részlegesen le kellett állítani, becslések szerint a telep a napi 317 ezer hordós kitermelés helyett 50%-on üzemel. Az ország második legnagyobb üzeme, a Kirsihi finomító (napi 355 ezer hordós kapacitás) is károkat szenvedett a támadássorozatban. Az export kiesésről pontos adatok nincsenek, de feltételezhetően jelentősen érintette azt.

A 11. hét közepén adta ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) újabb idei évre vonatkozó olajpiaci várakozásait. A mostanival együtt negyedjére emelte meg az ügynökség a 2024-es olajkereslet növekedésére vonatkozó prognózisát november óta. A friss becslés szerint, így idén 1,3 millió hordóval fog nőni a napi kereslet, ami 110 ezer hordóval magasabb az előző várakozásnál. Ezzel párhuzamosan az IEA kínálat oldali szűkülést is vár a vörös-tengeri konfliktus és az orosz export akadozása miatt, ezek után kisebb mértékben, napi 800 ezer hordóval nőhet a termelés.

A világ egyik legnagyobb független olajkereskedő vállalata, a Vitol számításai szerint a hajózás napi 100 ezer hordós üzemanyag kereslet növekedést okoz, miután az ágazat többsége hosszabb útvonalat választ, hogy elkerülje a Vörös-tengeri útvonalat.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) az áprilisi termék árfolyama a 11. héttől kezdve erősödött az ellátási aggodalmak és az alacsony megújulótermelés miatt. A 12. héten pár napos korrekció után a front-havi termék ára az utolsó kereskedési napon 27,78 EUR/MWh-ra emelkedett.

TTF, április havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 12. hét végén az áprilisi termék árfolyam 27,65 EUR/MWh-án zárt.
Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb LNG-exportáló üzemében, a texasi Freeport LNG-ben két egységet karbantartási munkálatok miatt leállítottak. A két részleg kiesése kármegelőző vizsgálatokra hivatkozva történt, várhatóan májusig tart a kapacitás részleges üzemszünete. A leállás Európa gázellátásában és a kontinens referenciaárának mozgásában észre vehető volt.

Norvégiában a 11. és 12. héten több gázmező kitermelése is lecsökkent, ami az Európába irányúló exportra is kihatással volt. A kiesés áramkimaradások és meghibásodás miatt volt. A többnyire pár napos leállások az Aasta Hansteen és Nyhamna mezőket sem kerülték el. Előbbi napi 7,5, míg utóbbi a rendszerirányító közlése szerint napi 24,8 millió köbméter földgázzal csökkentette az országból kiáramló gázforgalmat.

A 12. hétre vonatkozóan az átlagosnál alacsonyabb szélenergia-termelést jósoltak az időjárásjelentések Észak- és Nyugat-Európában. Emiatt a kontinens gázfelhasználásának jelentős megemelkedésére számítottak, amit már a 11. hét végén lehetett látni az árakban. A Fraunhofer intézmény mérései alapján a kontinens széltermelése a tárgyhét vonatkozásában 10%-kal volt alacsonyabb az előző heti mennyiségnél.

A 12. héten a német szabályozó hatóság a gázhálózat üzemeltető (THE) kérésére 2027 április 1-ig meghosszabbította a gázexport díj alkalmazását. Az export díj minden olyan szereplőre vonatkozik, aki a német fizikai határmetsző kapacitásokat vagy virtuális interkonnektort igénybe veszi. A díjszabást THE változtathatja félévente, legutóbb idén év elején emeltek árat, 1,45-ről 1,86 EUR/MWh-ra.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) az áprilisi termék jegyzése a 11. hét elejétől kezdve töretlenül emelkedett. A következő hét második napjától árfolyamcsökkenés ment végbe, amit az utolsó kereskedési napon ugrás követett. A 12. hetet 57,91 EUR/MWh-án zárta az áprilisi termék.

EEX, április havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 12. hét utolsó kereskedési napján az áprilisi termék tőzsdei ára 61,55 EUR/MWh-n zárt.
A megszokottnál enyhébb időjárás ellenére februárban nőtt az országos bruttó áramfelhasználás Magyarországon. Az utolsó téli hónapban 3742,7 GWh volt a bruttó rendszerterhelés, amely 0,1%-kal haladja meg a 2023 februári értéket (3738,3 GWh). Ugyanakkor 5%-kal marad alul a rendszerirányító, MAVIR várakozásaitól (3950,7 GWh).

A 12. hét közepén új naperőmű rekord született. Szerda napközben nagyjából délig bezárólag az ipari méretű naperőművek termelése két órán át elérte 3400 MW-os betáplálást. Ez abban az időszakban elég volt az ország villamosenergia-szükségletének 75%-os fedezésére.

CO2 kvóta hírek

A CO2-kvóta a 11. héten újra nagyot nőtt. A következő hét elején a pár napos mérsékelt csökkenést egy meredekebb kiugrás követett. A 12. hét utolsó kereskedési napján 63,82 EUR/tonna volt a záróár.

A kvóta ára továbbra is a földgázjegyzésekkel együtt mozog. Annak ellenére, hogy az elmúlt egy hónapban áremelkedést lehet látni, a termék jegyzése évelejéhez képest több, mint az ötödével volt alacsonyabban volt a vizsgált időszak végén.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

A zöldátmenet hatására rengeteg a megújuló telepítés Európában és más nagy gazdaságban. Az energiatermelés károsanyag-kibocsátás mentessé tétele során nemcsak a napelemek, de szélerőművek is oroszlánrészt képviselnek. Becslések alapján, globális 2022-tól számított 3-4 évben a szélkapacitások ötszörözése várható. Ebből kiindulva az elmúlt években tapasztalt beruházási bumm, még pár évig megmaradhat. Globálisan a telepített kapacitások jelentős részét offshore, tengeri szélerőművek fedik le. A szélturbinák fejlesztésével és termelőképességük maximalizálásával a turbinák egyre nagyobbak lettek, amely megnöveli a speciális telepítő hajók utáni keresletet. Mindazonáltal a nagy teherbírású hajók száma jelenleg elég korlátozott, így a kereslet nagy utánuk.

Összegzés

Clarksons Offshore Renewables szerint Kínán kívül 15-20 olyan hajó van, amely képest 15 MW teljesítményű szélturbinák szállítására és telepítésére, miközben Wood Mackenzie számai szerint ez az állomány az EU-ban és az USA-ban együttvéve 40 hajóból állhat, de nem mindegyik képes tengeri szélerőművek installálására. Becslések szerint tíz milliárd dollárt meghaladó beruházás várható a hajók utáni kereslet kielégítésére, azonban ennek még csak töredéke látható ténylegesen, továbbá a speciális hajók megépítése időigényes, legalább 3 évet igényel. A régebbi hajók átalakítása is egy lehetőség, azonban ez is költséges, 100 millió eurós tétel. Ezek hatására a hajók bérleti díjai is megemelkedtek, napi 200-350 ezer euróra, ami tovább növeli a tengeri szélturbinatelepítések költségeit.

Hazai villamos energia termelés és gáztárolói szintek

Egyes hazai erőművek villamosenergia-termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 60,93 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 74,21 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 90,28 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 28,06 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 28,88 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 30,93 EUR/MWh

Források

 

 

 

 

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!