Engedélyt kapott Európa első lítiumfinomítója

Európa több Kínán kívüli lítiumot bányászó országgal is jó kapcsolatot ápol, sőt az elmúlt évben a kontinensen belüli lelőhelyek feltérképezését is elkezdte. Nyersanyagforrás szempontjából tehát kezd egyre diverzifikáltabb lenni, ezzel együtt a lítium feldolgozóipar erősítését is elkezdte. Utóbbi területen egyelőre Kína továbbra is erősen jelen van, de Európa akár 2026-tól elkezdheti saját ritkaföldfém feldolgozását, mely segítséget nyújt az ázsiai országtól való függetlenedésben.

A villanyautózás kapcsán még mindig sokak fejében él az a tévhit, hogy az elektromos átállás akadálya, hogy nincs elég lítium a bolygónkon. Azon túl, hogy a lítiumion akkumulátorok mellett már más kémiák is a startvonalnál állnak, szerencsére a leggyakrabban használt akku alapanyagaiból is van elég, a gond inkább az, hogy a kitermelés és a feldolgozás nem tartott lépést az igények növekedésével.

Ez most végre Európában is változásnak indult.

Egy lépés az önellátás felé

bányászat kapcsán jó hír, hogy bár jelenleg pár jól körülhatárolható régióból érkezik a lítium jelentős része, nem egyetlen országtól függ az egész iparág, ráadásul mind Ausztrália, mind Dél-Amerika jó kereskedelmi viszonyt ápol Európával. Ennél is jobb hír, hogy már kontinensünkön is megindult a lítium készletek feltérképezése, és például a Rajna völgyében is hamarosan megkezdődhet a kitermelés a Vulcan Energy zero carbon névre keresztelt széndioxid mentes, és víztakarékos technológiájával a kitermelés, amely évi több millió villanyautóhoz elég alapanyagot állíthat elő.

Ám a bányászat csak egy része az egyenletnek, a nagyobb gond az, hogy a világ lítium finomítóinak nagy része Kínában található, és Európa is innen importálja az értékes alapanyag 80 százalékát.

luxemburgi Livista Energy most engedélyezett új projektje lehet az első európai lítiumfeldolgozó, amely változtathat ezen a helyzeten. A cég a német Emden városának közelében fogja felépíteni a létesítményt, amely évi 850 ezer autóhoz elég akkumulátor-minőségű lítiumot lesz képes előállítani, de igény esetén megduplázható lesz a kapacitása.

A feldolgozó 2026-ban léphet működésbe, és évi 30 ezer tonna lítium-hidroxidot, illetve 10 ezer tonna lítium-karbonátot lesz képes előállítani – a lítium ezt a két feldolgozott formáját használja az akkumulátoripar. A források szempontjából mindenevőre tervezik az üzemet, így az képes lesz a kristályos formátumú spodumen, vagy a nedves halmazállapotú brine (sűrű sós víz) fogadására, illetve a használt akkumulátorokból kinyert lítium-szulfát és lítium-karbonát feldolgozására is.

A helyszínválasztást a kikötők közelsége és a rendelkezésre álló nagy mennyiségű zöld energia is befolyásolta a cég közleménye szerint.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!