Ez a szén-dioxid-leválasztási technológia szilárd szénné alakítja a CO2-t

Manapság a szén-dioxid gázt folyadék formában kötik meg, melyet a föld alá sajtolnak, ezzel elkerülve a légköri szennyezést. Ez a módszer azonban természeti hatását tekintve igen veszélyes, továbbá költséges is. Az ausztrál Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói most újfajta eljárással kötnék meg az üvegházhatásúgázt. Az RMIT olyan technológiát fejlesztett ki mely a CO2-gázmolekulákat szilárd szénné alakítja. Ennek a fajta újításnak nemcsak az az előnye, hogy környezeti szempontból jobb, de még olcsóbb is az eddig használt eljárásnál, így szélesebb körbe teszi lehetővé a károsanyagkibocsátás elkerülését.

A tudósok felfedeztek egy úttörő módszert a CO2 levegőből történő kivonására és szilárd szénpelyhekké történő átalakítására. Az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói úttörő munkát végeztek egy hatékony, folyékony fémkatalizátorokat használó szén-ásványosítási eljárással. Ez a technológia fenntartható módot biztosíthat a légköri CO2 leválasztására és hosszú távú, stabil szilárd anyagként történő biztonságos tárolására.

A legtöbb szén-dioxid-leválasztási technika jelenleg a CO2-gáz folyadékká történő sűrítésére összpontosít, amelyet mélyen a föld alá fecskendeznek – írja a Happy Eco News. A lehetséges szivárgási kockázatok azonban ezt a módszert nem teszik ideálisnak több milliárd tonna szén-dioxid tartós tárolására. Sürgősen szükségünk van innovatív megoldásokra a légkörünket már most is túlterhelő CO2 eltávolítására és biztonságos tárolására.

Ezért olyan ígéretes az RMIT új mineralizációs megközelítése a CO2 szilárd szénné alakítására. Az üvegházhatású gázokat szobahőmérsékleten inert szilárd szénné alakítja át. Ez a szén tárolásának potenciálisan olcsóbb és biztonságosabb formáját kínálja a jelenlegi módszerekhez képest.

A tudósok felfedeztek egy úttörő módszert a CO2 levegőből történő kivonására és szilárd szénpelyhekké történő átalakítására. (Fotó: RMIT)

Az RMIT módszere olvasztott folyékony fémeket használ fel egy kémiai reakció beindítására, amely a gáznemű CO2-t szilárd szénpelyhekké alakítja át. Ez környezeti hőmérsékleten történik egy egyszerű üvegcsöves eszközben. Az eljárás úgy működik, hogy a CO2-t a gallium, indium, ón és cérium folyékony fémötvözetét tartalmazó üvegcsőbe küldik. A fémen átfolyó elektromos áram felgyorsítja a szén ásványosodási reakcióját.

A szén folyamatosan szilárd pelyhek formájában halmozódik fel a folyékony fém felületén, és a folyamat egyetlen mellékterméke a tiszta oxigén. A pelyheket ezután eltávolítják, így a folyamat a végtelenségig folytatódhat. Mivel ez a folyamat szobahőmérsékleten zajlik, az energiaszükséglet jóval alacsonyabb, mint más rendszerek esetében.

A kutatók különböző fémösszetételekkel és hőmérsékleti körülményekkel kísérleteztek a szénátalakítási folyamat optimalizálása érdekében. Az optimalizálás után a rendszer folyamatosan képes a légköri CO2-t beszívni és további hő vagy nyomás nélkül szilárd szénné alakítani. A föld alatti injektálási technikákkal ellentétben a szilárd szén könnyen összegyűjthető biztonságos, tartós tárolás céljából. A szilárd szén akár olyan anyagokká is feldolgozható, mint a szénszál. És mivel a folyamat csak kis mennyiségű villamos energiát és levegőt igényel, minimális a környezeti hatása és az előállítási költsége.

A CO2 szilárd szénné alakítása kiszámíthatóbb, fenntarthatóbb és tartósabb megközelítést jelenthet a szén-dioxid leválasztására és tárolására. Az RMIT csapata már vizsgálja, hogyan lehetne a folyékony fémszén-ásványosítás módszerét továbbfejleszteni. Az erőművek vagy a nehézipar általi alkalmazása jelentősen csökkenthetné a CO2-kibocsátást.

A globális felmelegedés lelassítása szempontjából kulcsfontosságú, hogy életképes módokat találjunk a felesleges üvegházhatású gázok eltávolítására. Az ipari forradalom óta több mint 1,3 billió tonna szén-dioxid került a légkörbe – és ez az ütem egyre gyorsul. Az olyan új megoldások, mint az RMIT szénmineralizációs technológiája, alapvető fontosságúak lesznek a bolygónkat már most is veszélyesen felmelegítő örökölt kibocsátások kivonásához.

Címlapkép: RMIT
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!