Fegyveres konfliktus Izraelben – Tovább szárnyal az európai gázár

Az izrael-palesztin konfliktus megrázta az európai gázpiacot. A gázjegyzése a benchmarknak számító TTF-en jelentősen megugrott a hírek utáni első kereskedési napon, mely továbbra sem látszik mérséklődni. A konfliktus ugyan nincs közvetlen hatással az európai gázellátásra, de a Gázai-övezet térségben kiemelt szereppel bíró energiakereskedelmi útvonal helyezkedik el.

Kilőtt az európai gáz ára hétfő reggel, miután szombat hajnalban átfogó támadás érte Izraelt a palesztin Hamász részéről. Ugyan az uniós országok rekord töltöttségi szint közelében lévő készletei miatt alapvetően nem került veszélybe a kontinens gázellátása, a történtek azonban nagyobb hullámokat vetettek a téli időszak közeledtével alapvetően volatilis energiapiacon is. Emellett a bizonytalanságokat tovább erősítette, hogy hétvégén szivárgás miatt leállították a finn-észt tenger alatti gázvezetéket.

Nincs megállás

A zárás előtt már 15,5 százalékos pluszban van a gázár.

 

2023. október 09. 14:15

 

Tovább szárnyal a gázár

A délutáni órákban már 12 százalékos pluszban van a gáz ára, a mostan 43 eurós megawattóránkénti szint pedig szeptember vége óta a legmagasabb érték.

Az izraeli konfliktus mellett a bizonytalanságokat tovább erősíti, hogy a legfrissebb információk szerint a vasárnap leállt Balticconector gázvezeték javításai több hónapba is telhetnek majd, emellett pedig a Chevron ausztrál LNG-létesítményében akár tovább is folytatódhatnak a sztrájkok.

2023. október 09. 08:35

 

Fegyveres konfliktus Izraelben – Kilőtt az európai gázár

A reggeli nyitást követően mintegy 7 százalékos pluszban van az európai benchmarknak számító következő havi gáz ára a holland TTF gáztőzsdén.

A nyitást követően a csúcsot a 41,7 eurós megawattóránkénti szint jelentette, ami közel 9 százalékkal van magasabban a pénteki 38 eurós záróértékhez viszonyítva.

Ugyan a konfliktus nincs közvetlen hatással az európai gázellátására, de a térségben elhelyezkedő Hormuzi-szoros létfontosságú az Öböl-menti országok számára, amelyek gazdasága az olaj-, és gázkitermelésre épül. A kínálati szempontból igencsak szűkös energiapiacon pedig a befektetők most érzékenyen reagálnak minden lehetséges kínálatcsökkentésre.

Emellett szintén hétvégén a Finnországot és Észtországot összekötő tenger alatti gázvezeték váratlan nyomáscsökkenés miatt hirtelen leállt, ami tovább erősítette a bizonytalanságokat.

A mostani emelkedés ellenére az idei évben továbbra is számottevő, 75 százalékos mínuszban van az európai gáz ára.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!