Feloldotta Oroszország a benzin exportjára vonatkozó korlátozásokat

Oroszországban üzemanyagellátási problémák és magas fogyasztói árak uralkodtak szeptemberben, ezért az állam bevezetett benzin- és gázolajexport korlátozást, hogy az árakat mérsékelni, a kínálatot pedig biztosítani tudja. Az intézkedés hatását viszonylag hamar lehetett érezni, ugyanis a gázolaj vezetéken történő exporttilalmát már október első hetében feloldotta a kormány. Október 17-én további engedményeket kaptak az exportőrök, így azóta a benzin- és gázolaj mindennemű külföldi értékesítése engedélyezett.

Oroszország feloldotta a benzinexportra vonatkozó korlátozásokat a kínálati többlet és a csökkenő nagykereskedelmi árak miatt – jelentette be az orosz energiaügyi minisztérium.

A minisztérium hozzátette: szükség esetén visszaállíthatják az exporttilalmat, de megjegyezték, hogy az elmúlt hetekben a benzinkészletek mintegy 2 millió tonnára nőttek, ami javulást jelent a megelőző időszakhoz képest.

Oroszország, amely a világ vezető dízelolaj-exportőrének számít, szeptember 21-én üzemanyag-exporttilalmat rendelt el az emelkedő hazai árak és a hiány kezelésére. A tilalom négy volt szovjet államot – Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Örményországot és Kirgizisztánt – nem érintette.

Október 6-án Oroszország enyhített ezeken a korlátozásokon, és engedélyezte a gázolaj csővezetéken keresztül történő kivitelét, de fenntartotta a benzin exportjára vonatkozó intézkedéseket. Ekkor még mindig tilos volt a dízel és más üzemanyagok tengerentúli szállítása teherautókon és vasúton.

A tilalom mostani feloldása azonban megnehezítheti Oroszország azon törekvését, hogy az év végéig napi 300 ezer hordóval csökkentse kőolaj- és kőolajtermék-exportját a májusi és júniusi átlagos szintekhez képest. E potenciális kihívás ellenére Oroszország megerősítette elkötelezettségét, hogy az OPEC+ exportőrcsoporttal összhangban december végéig folytatja a kínálat csökkentését.

 

 

Címlapkép: Reuters

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!