Felpörögnek a kínai gyárak, eshet a napelemek ára

Globálisan a tavalyi évben emelkedtek meg drasztikusan a napelem árak, aminek a fő oka az volt, hogy a poliszilícium bányák termelés nem tudott lépést tartani a kereslettel, ezért az ára jelentősen megemelkedett.  Az idei évben azonban a kitermelői kapacitások 1,2 millió tonnára emelkedtek, ami a tavalyi egész éves termelés kétszerese. Ennek az árakra nézve jótékony hatását már most lehet látni a globális dollár alapú napelem piacon, amelyen további csökkenés várható a termelőkapacitások folyamatos bővülésével.

Még tavaly nyáron írtunk a napelemek árának emelkedéséről, melynek akkor az volt a legfőbb oka, hogy a poliszilícium gyártása nem tudott lépést tartani a kereslettel, ezért az ára jelentős mértékben megemelkedett, és a drágulás végiggyűrűzött a teljes értékláncon. Szilíciumgyárat építeni ugyanis rendkívül tőkeigényes dolog, ennél sokkal egyszerűbb egy olyan üzemet felhúzni, ahol a modulokat szerelik össze, vagy cellákat készítenek, így elsősorban ez utóbbi területeken történtek beruházások, az alapanyaggyártás fejlesztése pedig háttérbe szorult.

A piac végül megoldotta

A tavalyi cikkünket azzal zártuk, hogy az árak megnégyszereződése miatt hirtelen nagyon jó üzlet lett a poliszilícium gyártása, ezért minden piaci szereplő hatalmas fejlesztésekbe kezdett, ami néhány éven belül enyhíteni fogja az alapanyaghiányt, és lentebb szorítja az árakat. Az áresésre egy kicsit még várnunk kell, de az új gyártókapacitások kiépítése már most is elképesztő ütemben halad.

2021 végén 530 ezer tonnás gyártókapacitás működött Kínában, ami az ACEA tanácsadó cég jelentése szerint az idén 1,2 millió tonnára bővül (egy duplázódás), majd jövőre 2,5 millió tonnára (még egy duplázódás), 2024-ben pedig 4 millió tonnára emelkedik (egy harmadik majdnem duplázódás).

Egy wattnyi napelemhez ma körülbelül 2,7 gramm szilíciumra van szükség, így könnyen kiszámolható, hogy ez mennyi napelem legyártását teszi lehetővé:

  • az 530 ezer tonna 200 GW-ot
  • az 1,2 millió tonna 440 GW-ot
  • a 2,5 millió tonna 930 GW-ot
  • a 4 millió tonna 1500 GW-ot

Viszonyítási pontként tegyük hozzá, hogy tavaly körülbelül 180 GW napelemes kapacitás épült a világban, idén várhatóan 240-260 GW között lesz a bővülés, így a teljes beépített kapacitás valahol 1200 GW körül fog alakulni decemberben. Persze egyetlen gyár sem képes 100%-os kihasználtsággal működni, viszont Kínán kívül is van némi szilíciumgyártás, ennek ellenére azért a fenti számok adhatnak némi támpontot arra vonatkozóan, hogy mi várható a következő néhány évben.

A globális napelemtelepítésben 2004-ben értük el a gigawattórás nagyságrendet, és most minden jel szerint néhány éven belül átlépjük az évi egy terawattos mérföldkövet is, ami azt jelenti, hogy bő 20 év alatt ezerszeres lesz a növekedés. Egy terawattnyi napelem – a megfelelő égövön – annyi villamos energiát képes termelni, ami egész Indiát képes lenne ellátni.

Na de mi várható a napelemek árával? Utoljára a 2000-es években láttunk olyat, hogy szűkösség alakult ki a poliszilícium piacán, ami miatt természetesen a modulok ára is emelkedett. Akkor szintén az történt, hogy a profit reményében rengeteg új gyár épült (a maiakhoz képest ezek nevetségesen kicsik voltak), majd hirtelen túlkínálat alakult ki, és összeomlottak az árak. Most húsz évvel később nagyon valószínűnek tűnik, hogy az új beruházásoknak köszönhetően ismét kínálati piac fog jönni, és – dollárban számolva – olcsóbbak lesznek a napelemek.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!