Friss adat: így áll a magyar gáztárolók töltöttsége

Európában és hazánkban is magasan telítettek a gáztározók. A november elsejére megszabott EU-s cél 90%-os töltöttséget írt elő a kontinens tagországainak. Magyarország -és sok más tagállam is- még nyáron elérte ezt a szintet, mely akkor és most is kedvezően hatott a piacokra. A készletek növelése azóta is tart, hazánk töltöttsége elérte a 98%-ot, mely több, mint 6,4 milliárd köbméter földgáz rendelkezésre állását jelenti.

Az uniós rendelkezés november elsejei határidővel rögzített egységesen 90 százalékos kötelező feltöltési arányt a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamok számára. Ez az elvárás Magyarországon augusztus végére teljesült. Az októberi enyhe időjárás következtében a fűtési szezon hivatalos kezdete után is nőtt a készletmennyiség, a töltöttségi arány jelenleg 98 százalékos – derül ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből.

Az Európai Parlament és Tanács tavaly nyáron elfogadott rendelete az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt írta elő, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022–2023-as téli időszak kezdetére.

AZ IDEI ÉVTŐL A KÖTELEZŐ FELTÖLTÉSI ARÁNY EGYSÉGESEN 90 SZÁZALÉKRA EMELKEDETT.

Magyarország már augusztusban elérte a november elsejei határidővel teljesítendő mutatót. Az elmúlt hetekben tapasztalt nyárias melegben a fűtési szezon hivatalos kezdete után is folytatódott a betárolás.

A HAZAI TÁROLÓKBAN JELENLEG TÖBB MINT 6,4 MILLIÁRD KÖBMÉTER FÖLDGÁZ ÁLL RENDELKEZÉSRE, AMI HOZZÁVETŐLEG 98 SZÁZALÉKOS TÖLTÖTTSÉGNEK FELELTETHETŐ MEG.

Június vége óta több földgáz érhető el a magyarországi létesítményekben, mint amennyit a háztartások a  nemzetközi energiaválság előtti utolsó évben, 2021-ben felhasználtak. A most elérhető készlet több mint 160 százalékát teszi ki a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak.

A tavalyinál kedvezőbb helyzetben nincs szükség a közintézmények számára múlt télen előírt hőmérsékleti korlátozás további fenntartására. A kapcsolódó előírást így a kormány az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs kezdeményezésére a közelmúltban hatályon kívül helyezte. A tudatos felhasználás ugyanakkor a jövőben is érdemben erősítheti az energiaellátás biztonságát – olvasható a közleményben.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!