Hibrid erőművektől várnak már megoldást a spanyolok

Spanyolországban megjelenhetnek a hibrid erőművek. Több olyan energia ipari cég is van az országban, aki a nap- és szélerőművek összekapcsolásával csinálna erőmű parkot. A két megújuló segítségével pedig a telep kiegyensúlyozottabb termelését céloznák meg. Egyelőre még csak a tervező asztalon vannak ezek a projektek, de a spanyol Ökológiai Átmenet Minisztérium (MITECO) támogatását fejezte ki ezen projektek megvalósítására, így a jövőben akár ilyenfajta hibrid erőműveket is láthatunk az ibériai-félszigeten.

Miközben Magyarországon azt továbbra is csak találgatni lehet, hogy a kormány mikor tesz eleget annak a brüsszeli vállalásának, amivel a több mint tíz éve tartó, szisztematikus kirekesztés után felszámolja az akadályokat a hazai szélenergia térnyerése előtt, Spanyolországban azzal segítik meg a minél több zöldenergia-termelő hálózatra vitelét, hogy a két legismertebb és leggyakoribb megújuló energiaforrást hibrid rendszerekbe is összegyúrnák.

A spanyol Ökológiai Átmenet Minisztériuma (MITECO) bejelentette: a szél plusz napelem kombóban erőművi szinten olyan nagy lehetőségeket lát, hogy azokat kiemelten is kész támogatni. A mérlegelés alatt álló hibrid projektek országos jelentőségűvé válását az is bizonyítja, hogy a legnagyobb spanyol energiacégek (mint az Iberdrola, az Acciona, a Forestalia, az Ignis és az olasz tulajdonú Enel Green Power) elképzeléseit veszi most a leginkább górcső alá a minisztérium.

A spanyol nyelvű PV Magazine számolt be arról, hogy a MITECO vizsgálni kezdett jó néhány olyan zöldenergiás erőmű építési projektet, amelyben a szél- és napenergia termelés kombinálásával adnának megújul energiát az országos hálózatra. Az Iberdrolának 11 projektnyi ilyen elképzelése is van, ezek közül több is a meglévő eszközök hibridizálására tenne kísérletet: a spanyol energiaipari mamut napelemes erőműveket építene a meglévő szélturbinákhoz, és azokat egy mérlegkörbe kapcsolva, kiegyenlítettebb termelést tudna a hálózatra adni.

Az Acciona is hasonló módon járna el, két konkrét javaslata is van a cégnek. Egyrészt az Albaceteben lévő szélturbina potenciáljukhoz csatlakoztatnák a 31,4 MW termelő erejű napelemes erőművüket, másrészt a Jerez de la Fronterában lévő valamivel kisebb rendszert (26,5 W) kombinálnák hasonlóképpen. Ha engedélyt kapnak, és az elképzelés hozza az elvárásokat, van ilyen szélturbinájuk Valenciában is, és még Albaceteben is.

Az Ignis közlése szerint Zaragozában egyből egy 282,2 MW-os hibrid erőművet alakítania ki hasonlóképpen, az Enpol pedig egy 30 megawattos fotovoltaikus erőművet építene meg a Palenciában lévő szélerőműve közelében.

Noha Spanyolországban jelenleg egyetlen, mindössze 3,3 MW teljesítményre képes hibrid (szél + nap) erőmű üzemel (Andalúziában, Cadiz közelében), és a 2018 óta üzemelő demonstrációs projekt nem is volt igazán spanyol (a portugál EDP és a dán Vestas építette), az Ibériai-félszigeten elindult zöldenergia beruházási hullám sokkal többféle megoldást is célkeresztbe engedett, sem minthogy csupán szélerőművekről vagy napelemparkok építéséről lehessen dönteni.

Ennek egy másik bizonyítéka, hogy a tárca március 31-én kiadott sajtóközleménye szerint 37 projektet összesen 200 millió euróval támogat a MITECO. Ezek olyan programok, amelyek a nehezen dekarbonizálható ágazatokban a helyi termelésű és fogyasztású hidrogén megjelenését és elterjedését ösztönzik. Eddig 19 projekt például a zöldhidrogén vegyipari fejlesztését katalizálja, de 12 másik viszont  kifejezetten a hidrogén üzemű mobilitásra koncentrál.

Ahogyan azt korábban részletesebben is megírtuk: Spanyolország lehet az egyik olyan új energiatermelő centrum, ahol – az európai piacról eltűnő orosz gáz utáni újrarendezést követően – az EU-ellátására is alkalmas energiatermelő központok kialakulnak:

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!