Idén még nem volt annyira drága az olaj, mint ma

Az amerikai kereskedésű WTI olaj és az európai benchmarknak számító Brent nyersolaj jegyzése is 2023-as csúcsra emelkedett szeptember 27-én. A kőolaj piacokon a kínálat oldali szűkülés miatt már nyár eleje óta egy emelkedő trendet lehet tapasztalni, amelyet az oklahomai kőolaj tárolóközpont készletének drasztikus csökkenése csak tovább erősített.

A WTI olaj határidős jegyzése szerdán 2023-as csúcsra emelkedett, miután az Egyesült Államok legnagyobb tárolóközpontjának készletei a működési minimumhoz közeli szintek felé csökkentek – számol be a Yahoo Finance.

A West Texas Intermediate több mint 3%-ot ugrott, és hordónként 93 dollár fölött kereskedett, miután a készletek alig 22 millió hordó alá csökkentek az oklahomai Cushingban található csomópontban. A létesítményt befolyásoló tényezőnek tekintik arra nézve, hogy hol kereskednek az olajárak.

A Brent nemzetközi határidős jegyzései szintén emelkedtek szerdán, több mint 2%-os emelkedéssel, hordónként alig 96 dollár fölött kereskedtek.

Az áremelkedés táplálta a spekulációkat a hordónként 100 dolláros olajról. A Goldman Sachs nemrégiben 100 dollárra emelte a következő 12 hónapra vonatkozó célárát. Még a Citi medvébb előrejelzői is úgy vélik, hogy a nyersolaj átmenetileg elérheti ezt a szintet.

A nyersolaj határidős jegyzései június vége óta több mint 35%-ot ugrottak. A kínálati szűkösséggel kapcsolatos aggodalmakat fokozta a Szaúd-Arábia egyoldalú termeléscsökkentésének meghosszabbítása és az oroszországi üzemanyag-exporttilalom.

Több olyan kimenetel is van, amely azt mondja, hogy az olaj ára valóban 100 dollárra emelkedik hordónként

– mondta Ed Hirs, a Houstoni Egyetem közgazdásza és energiaügyi munkatársa a Yahoo Finance-nak szerdán. „Az egyetlen dolog, ami nagyon nyomottan tartaná az olajárat, az a kínai gazdaság összeomlása lenne”.

Kína ingatlanválsággal és magas fiatalkori munkanélküliséggel küzd, miközben kormánya a gazdaság beindítását célzó kezdeményezéseken dolgozik.

Becsléseink szerint az olajár legutóbbi mozgásai, ha tartósan fennmaradnak, két negyedév alatt 0,5%-ponttal visszafognák a globális GDP éves szintű növekedését

– írta Bruce Kasman, a JPMorgan gazdasági elemzési vezetője és csapata a befektetőknek szóló jegyzetben.

A hét elején a Goldman Sachs közgazdászai szerint a magasabb olajárak korlátozott problémákat jelentenek az amerikai gazdaság számára, bár a cég csökkentette GDP-előrejelzését.

Címlapkép: Portfolio
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!