Itt a bejelentés: államosítják a bajba jutott német gázipari óriást

Németország legnagyobb földgáz importőre (Uniper), már kapott állami támogatást az Északi Áramlat-1 leállása miatt felmerülő többlet költségek finanszírozására, azonban ez nem volt elég a cég biztos működéséhez. Emiatt szeptember 21.-én bejelentette a német állam, hogy a lakosság ellátása érdekében kivásárolja az Unipert a finn anyavállalattól 8 milliárd euró értékben.

A német kormány szerdán megerősítette a nehéz helyzetben lévő Uniper gázimportőr államosítását mintegy 8 milliárd euró értékben, miközben Európa legnagyobb gazdaságának energiaellátását igyekszik biztosítani, miután Oroszország csökkentette a szállítást.

A tőkeemelés és a Fortum-részvények megvásárlása után – amely nem tartalmazza a finn cég jegyzési jogát – Németország 99 százalékos részesedéssel fog majd rendelkezni a Uniperben – közölte a gazdasági minisztérium.

„Az állam mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a vállalatok mindig stabilan a piacon maradjanak”

-mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter újságíróknak.

A Fortummal az Uniperről kötött megállapodás értelmében a finn közműszolgáltatónak visszafizetik a 4 milliárd eurós anyavállalati kölcsönt, és felmentik a 4 milliárd eurós anyavállalati garancia alól, amelyet az év elején adott az Unipernek – közölte a Fortum.

„Mi 8 milliárd eurós saját tőkével fektetünk be az Uniperbe, és gyakorlatilag kivásároljuk a Fortumot. Hadd mondjam el még egyszer: a Fortum ezzel elveszíti a teljes tőkebefektetését”

– mondta Habeck.

A finn kormány, amelynek 50,76 százalékos részesedése van a Fortumban, azt mondta, hogy együtt kell élnie az üzlettel.

A Fortum még 2020 márciusában közölte, hogy 6,5 milliárd euró értékű beruházást hajtott végre, amelynek révén 69,6 százalékos részesedést szerzett az Uniperben. Később 80 százalékra emelte részesedését, amelyet egészen a júliusi hígításig tartott. A Fortum évek óta jelentős mértékben járul hozzá a finn állami költségvetéshez az osztalékok révén, és a német leányvállalatán keresztül felhalmozott növekvő veszteségek miatt a kormányra komoly köznyomás nehezedik. Csak a második negyedévben a Fortum 9,1 milliárd eurós veszteséget termelt az Uniper gázkereskedelemből származó veszteségei miatt.

A bejelentést követően az Uniper részvényei ma 34,3, idén pedig közel 93 százalékos mínuszban vannak.

A Fortum részvényei pedig 17,8 százalékos pluszban vannak ma, idén pedig 52 százalékos mínuszban vannak a vállalat papírjai.

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!