Kiderült: jövő június végéig kaphatja 33 ezer kkv a rezsicsökkentett áron az áramot

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyről a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, illetve a pénteki rádióinterjúban Orbán Viktor kormányfő is beszélt és amely a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, legfeljebb 4 milliárd forintos árbevételt/mérlegfőösszeget produkáló kkv-k egyetemes szolgáltatón keresztüli kedvezményes, rezsicsökkentett áramvásárlási lehetőségét rögzíti. A kormányfő reggel 33 ezer érintett cégről beszélt, amelyek a friss jogszabály szerint jövő június végéig kedvezményesen vehetnek áramot. A kormányrendelet durva retorziókat is kilátásba helyezett azoknak, akik a jogosultsági feltételekkel megpróbálnak visszaélni, de nyitott egy potenciális kiskaput a „jólértesülteknek”.

A kormány a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazása nyomán tudja átírni a 670/2021. (XII. 2.) számúkormányrendelettel a Villamosenergia törvényt és így tudja kibővíteni azon cégeknek a körét, amelyek jogosulttá válnak az egyetemes szolgáltatásra, tehát a hatóságilag meghatározott, rezsicsökkentett áron az áram vásárlására.

Bár az e héten bejelentett terv szerint a kormány a veszélyhelyzetet 2022. június 1-ig tervezi meghosszabbítani, ezen kissé túlnyúlóan, június 30-ig vehetne a most meghatározott céges kör az egyetemes szolgáltatás keretében kedvezményesen áramot (határozott idejű szerződéssel), de közben jóval rövidebb ideig, mint az áramév vége, amely szokásos módon január 1-től december 31-ig tartana. Fontos a jogszabályból az időkorlát kapcsán az is, hogy rögzíti: az egyetemes körből való áramvásárlás mostani megengedésére később a kkv-k nem is hivatkozhatnak, mint jogalap, ha esetleg megint egyetemes szolgáltatói körbe szeretnének bekerülni.

Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón újra megerősítette a kkv-k kedvezményes áramvásárlási lehetőségét, de az érintett cégek számáról nem mondott információt, csak azt hangsúlyozta, hogy a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, legfeljebb nettó 4 milliárd forintos árbevételt, vagy mérlegfőösszeget produkáló cégek élhetnek ezzel, a lépés pedig mintegy 8,5 milliárd forintnyi plusz terhet jelent az egyetemes szolgáltatóknak.

Ma reggel Orbán Viktor kormányfő viszont már konkrét számot is mondott: 33 ezer céget érinthet, ami jóval több, mint az MKIK eredeti javaslatában szereplő 21 ezer céges kör, noha a számszerű paraméterek (legfeljebb 10 fő foglalkoztatott, legfeljebb nettó 4 milliárd forintos árbevétel/mérlegfőösszeg) nem változott.

A kormányrendelet az alábbi fontosabb pontokat rögzíti:

  • Csak azok a cégek jogosultak az egyetemes szolgáltatói körbe való belépésre, amelyek a 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése szerint, a 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet2. § (3) bekezdésében meghatározott adatok alapján mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülnek. (A hivatkozott jogszabályi keretek arra utalnak, hogy ezeknek a paramétereknek 2021. január elsején kellett megfelelni.)
  • Az is feltétel, hogy a szóban forgó cégeknél az összes foglalkoztatotti létszám legfeljebb 10 fő lehet, és olyan cégek jogosultak csak, „amelyek létesítő okiratának aláírására, illetve – egyéni vállalkozó esetén – nyilvántartásba vételére 2021. november 22. előtt került sor.” Utóbbi feltétel egy kiskaput is megnyit, mert aki esetleg pár nappal korábban hozott létre kis céget, az most jogosulttá válik az áramvásárlásra a piacinál (60-70 forint/kWh) jóval olcsóbb (31 forint kWh) áron fél évre áramhoz jutni.
  • Nagyon fontos tudni, hogy a jogosulttá váló cég vezetőjének büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkoznia a jogosultságról és arról, hogy az  egyetemes szolgáltatóval kötendő villamosenergia-vásárlási szerződés tekintetében közbeszerzésre kötelezettnek minősül-e, vagy ezen kötelezettsége alól mentesül-e.
  • Komoly retorziót is kilátásba helyet a rendelet azon cégeknek, amelyek esetleg megpróbálnak trükközni. Ez van ugyanis benne: „Az egyetemes szolgáltató a szerződéskötést követően bármikor jogosult az 1. § szerinti jogosultságot alátámasztó iratokat a  felhasználótól bekérni és ellenőrizni. Ha az  egyetemes szolgáltató tudomására jut, hogy a  felhasználó az  1.  § szerinti szerződéskötési jogosultsággal nem rendelkezik, akkor a  jogviszony fennállása alatt felhasznált villamos energiát az  adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás egységára ötszörösének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.”
  • Tisztázza a rendelet azt is, hogy „Az egyetemes szolgáltatóval megkötésre kerülő villamosenergia-vásárlási szerződésre egyebekben az  általános rendelkezések alkalmazandók, azzal, hogy az  1.  § szerinti felhasználókat az  egyetemes szolgáltatással járó ellátási kötelezettségen és áralkalmazáson kívül egyéb kedvezmény nem illeti meg.”
  • Azt is meghatározza a rendelet, hogy ha a jogosulttá váló kkv felmondhatja a saját eddigi energiakereskedőjével az áramvásárlási szerződését, akkor ez mikor szűnhet meg és milyen feltételek mentén mehet át az egyetemes szolgáltatóhoz, illetve a háttérben az energiakereskedőnek és az egyetemes szolgáltatónak a már jövő június végéig beszerzett árammennyiségről hogyan kell elszámolnia egymással. Az energiakereskedő az adott mennyiséget köteles „a villamosenergia-vásárlási szerződés megkötésekor érvényes egységáron, zsinórtermékként vételre felajánlani” az egyetemes szolgáltatónak.
  • A friss kormányrendelet december 5-én lép hatályba és a veszélyhelyzet megszűnéséig lesz érvényben, ami fenti jelzés szerint 2022. június 1. lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!