KIMAGASLÓ EREDMÉNYEKET ÉRTÜNK EL A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁBAN

A Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavalyi évre vonatkozó riportja szerint, hazánkban jelentős mennyiségben nőtt a megújuló forrásokból előállított energia, míg a fosszilis energiahordozók termelése csökkent.

A tavalyi évben mérséklődött hazánk energiaimport-függősége és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége több mint negyedével nőtt, az így előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 14,3%-ra emelkedett – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. évi előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportjából.

 

Magyarország továbbra is viszonylag magas import kitettséggel rendelkező ország, ugyanakkor az előzetes adatok alapján a tavalyi évben a felhasznált energiaszükséglet kisebb mértékben függött külső forrásoktól. Az importfüggőség mértéke az összes energiahordozóra vonatkozóan 54,3%-ra csökkent, amelynek oka a növekvő belföldi felhasználás és a jelentős készletfelhasználás volt.

2021-ben a primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok valamint a földgáz-behozatala biztosította, de 1,5%-kal csökkent a kőolaj import és 5,7%-kal a földgáz nettó energiaimport is. A szén és széntermékek importfüggősége 5,6 százalékponttal, a földgázé 8,3 százalékponttal csökkent. A földgáz csökkenő importfüggőségét egyrészt a 2019-2020 időszakban ellátásbiztonsági okokból felhalmozott készleteknek az ebben az időszakban történő felhasználása, másrészt az importcsökkenés okozta. A földgáztárolók töltöttségi szintje tavaly év végén 49,5% volt.

2021-ben tovább folytatódott az elmúlt négy évben megfigyelhető primerenergia-termelés csökkenése, míg a primer belföldi felhasználás 4,9%-kal emelkedett a megelőző évhez képest. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 25,9%-kal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő 6,1%-kal nőtt 2020-hoz képest. A napenergiából származó primerenergia termelés 52,9%-kal nőtt az előző évhez képest.
Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése a megelőző évhez képest 7,8%-kal, a nukleáris forrásból származó 0,5%-kal csökkent.

Tavaly a primer belföldi felhasználás 4,9%-kal magasabb volt a 2020. évhez képest. A primer belföldi felhasználás 12,5%-át elsődleges megújuló energiaforrások és hulladékok felhasználása biztosította.

A bruttó termelt villamos energia közel kétharmada, összesen 63,5%-a karbonsemleges forrásból, azaz 44,3%-a nukleáris, 19,3%-a megújuló energiahordozókból származott.
A megújuló forrásból származó villamos energia mennyisége 25,9%-kal emelkedett, míg a nukleáris alapú energiatermelés kismértékben, 0,4%-kal, a fosszilis energiahordozókból származó pedig 1,4%-kal csökkent 2020-hoz képest.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!