Korlátoznák az orosz olaj árát a G7-ek, Indiával és Kínával is tárgyaltak

A G7-ek ársapkát vetnének ki az orosz nyersolajra. A mostaninál kisebb ár lenne, de nem annyival, hogy a kínálati oldal jelentősen visszaessen és egy újabb olaj válság keletkezzen. Kína és India nagy nyertesei lennének a törvénynek, ami Oroszország háborús pénzelése ellen jönne létre.

A Hétek csoportja pozitív és termékeny megbeszéléseket folytatott Kínával és Indiával az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó tervről – mondta kedden egy, a G7-ek megbeszéléseit jól ismerő forrás a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a két nagy olajfogyasztónak ösztönzői lennének az előírások betartására.

A hordónkénti árplafon szintjét még nem határozták meg, de annak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy Oroszországot ösztönözze az olajkitermelés folytatására. Az orosz nyersolaj hordónként 30-40 dolláros árengedménnyel kel el a Brent nyersolaj hordónkénti 110-120 dolláros referenciaárához képest a Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciók miatt.

A G7-ek vezetői kedden megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a bizonyos ár felett eladott orosz olaj szállítására vonatkozó tilalom bevezetésének lehetőségét annak érdekében, hogy csökkentsék Moszkva bevételeit és kimerítsék a háborús kasszáját.

Mivel az Európai Unió arra készül, hogy még ebben az évben fokozatos embargót vezessen be az orosz olajra, Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a felső határértéket támogatta, mint olyan lehetőséget, amellyel csökkenthetők az orosz olajbevételek, miközben a kínálat a piacon marad, és elkerülhető egy újabb jelentős árrobbanás, amely recessziót idézhet elő.

A nyugati szankciók továbbra is lehetővé teszik számos ország számára, hogy orosz nyersolajat vásároljon, India és Kína pedig a kedvezményekkel növelte vásárlásait. A forrás szerint a két ország a terv értelmében még alacsonyabb áron vásárolhatna orosz nyersolajat, ami Peking és Új-Delhi számára vonzó ajánlat.

Ha Oroszország egyszerűen megtagadná a nyersolaj eladását a maximált áron, akkor kevés lehetősége lenne arra, hogy magasabb áron értékesítse azt, tekintettel arra, hogy a szankciók megkerülésére korlátozott számú hajó állna rendelkezésre, amelyek kívül esnek a londoni biztosítási és finanszírozási piacokon – mondta a forrás. A korlátozott tárolókapacitás miatt Oroszországnak ezután jelentősen csökkentenie kellene a termelést, ami csökkentené a pénzforgalmát, és további károkat okozna az energiaágazatának – tette hozzá a forrás.

 

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!