Lépett az olajkartell, értelmezhetetlen mennyiséggel növelik a kitermelést

100 000 hordóval növeli az OPEC+ a kitermelését naponta. Az olajkartell kitermelése így is jelentősen alul marad az elmúlt évek szintjéhez képest, 1982 óta a mostani 100 000 hordós növekedés a legalacsonyabb.

Fontos ülést tartott az OPEC+, a szervezet úgy döntött, hogy napi 100 000 hordóval emeli olajkitermelését. Szakértők szerint a kitermelés emelésének a mértéke értelmezhetetlenül kicsi, viszont azt jól mutatja, hogy a kartell komolyan igyekszik befolyásolni az olajárakat.

Naponta 100 ezer hordóval növelné a kitermelését az OPEC+, a szervezet adatai szerint a 100 ezer hordós növekedés az egyik legkisebb lesz az OPEC-kvóták 1982-es bevezetése óta.

A 100 ezer hordó csupán 86 másodpercnyi globális olajkeresletnek felel meg.

„Ez olyan kevés, hogy az már értelmezhetetlen. Fizikai szempontból marginális, politikai gesztusként pedig szinte sértő” – mondta Raad Alkadiri, az Eurasia Group energia-, klíma- és fenntarthatósági ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt hónapokban a kartellhez tartozó országok vállalták a kitermelésük növelését, azonban nehezen tudták teljes mértékben teljesíteni a kitűzött célokat, mivel a legtöbb tag kimerítette termelési potenciálját az új kapacitásokba való elmaradt beruházásokat követően.

Az oroszok februári ukrajnai inváziójához kapcsolódó zavarokkal kombinálva a tartalék kínálat hiánya felhajtotta az energiapiacokat és felpörgette az inflációt.

Az OPEC szerdán aggodalmának adott hangot, hogy a globális kínálat 2023 után nem lesz képes kielégíteni a keresletet. Közölték, hogy a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó 38 ország biztonsági olajkészletei jelenleg több mint 30 éve a legalacsonyabb szinten vannak.

A Brent típusú olaj árfolyama ma 2,6 százalékot esett,

 

a WTI árfolyama 3 százalékkal került lejjebb.

 

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!