Lezárult a gigaüzlet a Molnál, több száz lengyel kutat vásárolt az olajcég

Lengyelországban a PKN Orlen felvásárolta a Lotos olajtársaságot. A megállapodásban a Mol is szerepel, ugyanis 417 Lotos Pilowara által üzemeltetett töltőállomást vesz át, mellyel Lengyelország harmadik legnagyobb üzemanyag-kiskereskedőjévé válik. Emellett az Orlen 185 magyar és szlovák benzinkutat vásárol meg a MOL-tól, így új szereplő jelenik majd meg hazánk üzemanyag-kiskereskedelmi piacán.

Az Európai Bizottság még a nyáron hagyta jóvá a lengyel PKN Orlennek a Lotos felvásárlását, a hírnek volt magyar vonatkozása is, mivel ahhoz, hogy a PKN felvásárolhassa szektortársát, eszközöket kellett eladnia, ezeknek egy részét pedig a Mol vásárolhatta meg. A legfrissebb hírek alapján sikerült lezárni a tranzakciót, ami során a Mol összesen 610 millió dollár értékben vette meg a Lotos Paliwát, ami a Lotos eolajtársaság tulajdonában lévő benzinkutak 80 százalékát üzemelteti.

Még januárban a PKN Orlen

a Saudi Aramco-t választotta a Lotos helyi finomító, forgalmazó és repülőgép-üzemanyagokkal foglalkozó eszközei egy részének megvásárlására,

valamint a Molt a Lotos-benzinkutak 80 százalékának megvásárlására, mindezt az Európai Bizottság által előírt korrekciós intézkedések részeként.

Ezt követően a nyáron a Bizottság jóváhagyta a PKN Orlennek a Lotos felvásárlását és valamivel ezután a Mol Lotos Paliwara irányuló felvásárlását is, az ügylet lezárásáról pedig tegnap ad

A Mol belép Lengyelországba és 417 töltőállomást vásárol meg (melyek közül 270 az eladó saját tulajdonában áll) 610 millió dollár értékben (jelenlegi árfolyamon közel 242 milliárd forint), amely készpénz ellenértékből (464 millió dollár) valamint pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből (146 millió dollár) áll.

A hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy

A VÁLLALAT MEGSZEREZZE A 3. POZÍCIÓT A LENGYEL ÜZEMANYAG-KISKERESKEDELMI PIACON.

A megállapodással a Molnak több töltőállomása lehet a negyvenmilliós Lengyelországban, mint Magyarországon.

A tranzakció részeként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben, a kutak közül 144 töltőállomás Magyarországon, 41 töltőállomás Szlovákiában található.

Ezzel az akvizícióval a Mol máris túlszárnyalja a 2025-re kitűzött stratégiai célját, és mintegy 2400 töltőállomásra bővíti hálózatát, 10 országban.

Az eladási és a vételi tranzakciók zárása egyaránt a vételár nettó adósság és a működőtőke korrekciójával valósul meg.

Közben megjelentek a friss részletek is a Mol részéről az egyik tranzakciót illetően, a korábbi számokhoz képest akadnak kisebb eltérések. Az alábbiakról tájékoztatták a befektetőket a BÉT oldalán:

A januári bejelentésnek megfelelően a Mol sikeresen lezárta az Orlen Unipetrol és aNorm Benzinkút Kft-vel kötött megállapodást.

A tranzakciók részeként a Mol a korábban tervezett 144 helyett 143 magyarországi és 39 (korábban: 41) szlovákiai töltőállomást értékesít, az értékesített töltőállomások várhatóan több lépcsőben kerülnek átadásra az Orlen Unipetrolnak: 79 magyarországi töltőállomás az ügylet zárásakor, a szlovákiai töltőállomásokat 2023 első felévének végéig, míg a fennmaradó magyarországi töltőállomások 2024 első félévének végéig kerülnek átadásra.

A megállapodás szerinti teljes vételár a korábbi tervezett 259 millió dollár helyett 229 millió euró, mely összeg az átadás-átvételi folyamat során kerül kifizetésre. A megállapodás szerinti vételárat a szokásos módosító tételek befolyásolják.

Ezzel párhuzamosan a Mol lezárta a 79 magyarországi töltőállomással rendelkező Normbenz HungaryKft. megvásárlását is.

Az üzemanyagár-plafon kivezetésének reménye mellett tehát ez a hír is fűthette tegnap a befektetői hangulatot a Mol részvényénél a késődélutáni órákban, végül kifejezetten magas forgalom mellett 1,1 százalékos pluszban zárt a jegyzés, míg a teljes évet tekintve 11,9 százalékos pluszban van az olajcég részvénye.

Címlapkép: Mol Group

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!