Már a második folyadékáramos akkumulátor épül a Dunántúlon

A Veszprém vármegyei Öskün épül meg Magyarország második vanádium redox folyadékáramos energiatárolója. Az akkumulátor beépített kapacitása 1,5 MWh lesz, amit egy mellette lévő 2 MW teljesítményű napelemparkból lehet majd feltölteni. Ennek a fajta energiatárolónak az az előnye, hogy hosszabb az élettartamú, kevésbé gyúlékony és hűteni sem kell, ellentétben a lítiumból készültekkel.

A Veszprém és Székesfehérvár között fekvő Öskü határában egy 2 MW-os naperőmű épül, amelyet 1,5 MWh-s összkapacitással rendelkező vanádium redox folyadékáramos energiatárolókkal fognak társítani. A térségben nem ez lesz az egyetlen ilyen projekt, hiszen ahogyan azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, egy sümegi napelemparkban is ezt a technológiát fogják alkalmazni, igaz, jóval nagyobb méretben, ez utóbbi ugyanis 24 MWh-s tárolási kapacitással fog bírni.

Az ösküi beruházás egymilliárd forint európai uniós támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által két évvel ezelőtt kiírt pályázaton, amelyről annak idején mi is hírt adtunk. Ennek a kiírásnak az volt a célja, hogy olyan mintaprojekteket támogassanak, amelyek hosszú (legalább 6 órás) kitárolási idejükkel segíthetik a karbonmentes termelők, elsősorban a naperőművek integrálását a villamosenergia-rendszerbe, és ezt lehetőleg olyan technológiával érik el, amelyet Magyarországon korábban még nem alkalmaztak, éppen ezért a lítiumion-akkumulátorok ebből a pályázatból ki is voltak zárva.

Az ösküi projektet a Pannon Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Ideona Zrt. által alkotott konzorcium közösen fogja megvalósítani, ami arra utal, hogy a beruházás egyúttal kutatási és képzési célokat is fog majd szolgálni.

A napelempark és az akkumulátor az Ideona tulajdonában fog állni, a kivitelezési munkát pedig az STS GROUP Kft. fogja elvégezni. Az Ideona Zrt.-nek ez már a második folyadékáramos projektje lesz az országban, mivel a fentebb említett, Sümegen megvalósuló beruházás is hozzájuk kötődik.

Az STS Group a londoni tőzsdén jegyzett Invinity-től vásárolt hét darab VS3 típusú vanádium redox folyadékáramos akkumulátort. Az Invinity Skóciában gyártja termékeit, és a világon az egyik első olyan vállalat volt, amelyik a piacra vitte a technológiát, ma pedig már 15 különböző országból 65 MWh kapacitásra van szerződése, amelyek egy része már üzemel is.

A vanádium redox folyadékáramos akkumulátorok előnye, hogy nem igényelnek hűtést, nem tűzveszélyesek, és a tartályok méretének, illetve az elektrolit mennyiségének növelésével viszonylag olcsón skálázhatóak. De ami talán a legfontosabb, hogy 20 évet és 20 ezer ciklust meghaladó élettartammal rendelkeznek, amire nincs hatással a töltési-kisütési ciklus mélysége sem, tehát nyugodtan le lehet őket teljesen meríteni, ráadásul a degradáció is csekély mértékű.

Van azonban két komoly hátrányuk a lítiumhoz képest: jóval nagyobb helyet foglalnak el, és a töltési/kisütési ciklus hatásfokát tekintve is rosszabbul teljesítenek, ami a VS3 esetében mindössze 75%, szemben a lítiumion-akkumulátorok 85-90%-ával.

Forrás: Invinity

 

 

Címlapkép: Invinity

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!