Meglépte Oroszország: korlátozások jönnek a benzin-és dízelexportra

Oroszország benzin- és gázolajexport korlátozásokat vezetett be, hogy a belföldi piacot stabilizálják. Egyes értesülések szerint az orosz piacon néhol üzemanyaghiány lépett fel, illetve az árak is kilőttek. Az ország vezetése ezzel a lépéssel szeretné megakadályozni a hazai piac deformáltságát, illetve az árak további növekedését. Az intézkedés négy ex-szovjet országot nem érint.

A belföldi piac stabilizálása érdekében Oroszország ideiglenes korlátozásokat vezetett be a benzin- és dízelolajexportra – derül ki a kormány csütörtöki közleményéből. A lépés célja a motorüzemanyagok engedély nélküli “szürke” exportjának megfékezése, és a fogyasztói árak csökkentése. A döntést a benzin és a gázolaj közelmúltbeli hiánya és árrobbanása közepette hozták meg.

A BELFÖLDI PIAC STABILIZÁLÁSA ÉRDEKÉBEN OROSZORSZÁG IDEIGLENES KORLÁTOZÁSOKAT VEZETETT BE A BENZIN ÉS A GÁZOLAJ EXPORTJÁRA – DERÜL KI A KORMÁNY KÖZLEMÉNYÉBŐL.

Oroszország azonnali hatállyal ideiglenesen betiltotta a benzin és a gázolaj exportját a négy volt szovjet állam körén kívüli országokba. A tilalom nem vonatkozik a kormányközi megállapodások alapján a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unió tagjainak szállított üzemanyagokra, amelyhez Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán tartozik.

Az energiaügyi minisztérium jelezte, hogy a motorüzemanyagok engedély nélküli “szürke” exportjának megfékezésére szolgálnak. A kormány úgy véli, hogy ezek az átmeneti intézkedések segítenek majd az üzemanyagpiaci kínálaton, ami a fogyasztói árak csökkenéséhez vezet.

Korábbi értesülések szerint felmerült az is, hogy az üzemanyag-exportra magasabb vámot vetne ki Oroszország, akár 12-39-szerest, hogy ezzel drasztikusan visszafogják az exportot, de kérdéses, hogy a szinte teljes tilalom bevezetésével erre még szükség lesz-e.

OROSZORSZÁG AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN BENZIN- ÉS GÁZOLAJHIÁNNYAL KÜZDÖTT, AMI AZ ÜZEMANYAGOK NAGYKERESKEDELMI ÁRAINAK EMELKEDÉSÉT OKOZTA.

A kiskereskedelmi árakat azonban ellenőrzés alatt tartották, hogy a hivatalos inflációs rátákhoz igazítsák őket. Ez a helyzet különösen nagy kihívást jelent Dél-Oroszország egyes részein, ahol az üzemanyag elengedhetetlen a termények betakarításához.

Az üzemanyagpiac feszültségeihez több tényező is hozzájárult, többek között az olajfinomítók karbantartása, a vasúti szűk keresztmetszetek és a rubel gyengülése, amely ösztönzi az üzemanyag-exportot. Ezen kihívásokra válaszul Oroszország szeptember első 20 napja alatt közel 30%-kal – mintegy 1,7 millió tonnával – csökkentette tengeri dízel- és gázolajexportját az augusztusi azonos időszakhoz képest.

Az üzemanyagpiaci helyzet további stabilizálása érdekében a kormány növelte a motorbenzin és a gázolaj kötelező szállítási mennyiségét az árutőzsdéken. Emellett a mezőgazdasági termelők üzemanyag-vásárlásainak napi szintű nyomon követését is bevezették, és szükség esetén azonnali kiigazításokat hajtanak végre.

AZ ÜGY AZÉRT FONTOS MAGYAR SZEMMEL IS, MERT AZ EXPORTTILALOM A KÜLÖNFÉLE OLAJTERMÉKEKET ELTÉRÍTHETI PÉLDÁUL AZ ÁZSIAI PIACOKRÓL, ÍGY AZ OTTANI RELATÍV TERMÉKHIÁNY EURÓPÁBAN IS FELHAJTJA AZ ÁRAKAT. EZ FŐLEG AZ EGYÉBKÉNT IS DÍZELHIÁNYOS SZEGMENSBEN OKOZHAT ÁREMELKEDÉST/ZAVAROKAT A MI RÉGIÓNKBAN IS.

 

 

Címlapkép: Shutterstock

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!