Működnek a szélturbinák fagypont alatti hőmérsékleten is?

A széltermelés kontinensünk energiafogyasztásának nagyjából egyötödét fedezi éves szinten, amely főleg az északi és nyugati országok magas telepítési kedvéből eredeztethető. Számos erőmű helyezkedik el Európa hidegebb térségeiben, ahol a fagyos időjárás miatt télen sokszor a jegesedés ellen kell küzdeni. Ez a probléma nem csak a hó vagy eső miatt alakulhat ki, de a hideg szél miatt is. Több vállalat is azon dolgozik, hogy ezt elkerülje, a lapátok felületének megváltoztatásával vagy különböző jegesedés gátló berendezéssel.

A szélenergia az európai villamosenergia-hálózatok gerincévé válik, és a régió energiaszükségletének közel egyötödét fedezi. Ez a szám számos északi országban lényegesen magasabb: Dániában például 55 százalék, Írországban pedig 34 százalék. Az Északi-tenger jeges vizein alig 3000 szélturbina áll, és még az Antarktiszon is van néhány. A szélturbinák tehát egyértelműen erősek a hideg éghajlaton is. De mint más megújuló energiaforrások esetében is, a zöld energiával kapcsolatos szkeptikusok szeretik ezt is kritizálni.

Ahogyan az Euronews beszámol róla, egy nemrégiben terjedő blogbejegyzésben azt állították, hogy a hónap elején Svédországban tapasztalt hideg időjárás a szélerőművek „hatalmas veszteségéhez” vezetett, és azt sugallták, hogy jobban járnának, „ha globális felmelegedés lenne”. Ezt a kijelentést nehéz befogadni, de vajon van-e igazság a szél kontra tél teóriákban?

Hideg időben megfagynak a szélturbinák?

szélturbinákat úgy tervezték, hogy körülbelül -30 Celsius-fokig ellenálljanak a fagynak. Bizonyos körülmények között jég képződhet a turbinalapátokon; nem csak akkor, ha hó vagy eső esik, hanem akkor is, ha a szél rendkívül hideg, vagy ha magas a páratartalom, amikor köd száll le.

Ez a jegesedés aggodalomra ad okot, mert befolyásolhatja a lapátok aerodinamikáját (lényegében érdesebbé teszi a felületet), ezáltal csökkentve a hatékonyságot és egyensúlybeli problémákat problémákat okozhat. Előfordulhat, hogy a szélturbinákat le kell állítani, hogy elkerüljék ezeket a problémákat – magyarázza a WindEurope, a régió szélenergia-szövetsége.

Az is előfordul, hogy turbinákat biztonsági okokból állítják le, hogy elkerüljék a lapátokról lecsapódó jeget. „A leeső jég legnagyobb kockázata akkor áll fenn, ha a szélturbina jegesedik, majd a hőmérséklet megemelkedik, vagy ha a nap kisüt és felmelegíti a szélturbina egyes részeit” – mondja a Svensk Vindenergi, a svéd szélenergia szövetség.

A Svensk Vindenergi kiszámított egy ésszerű biztonsági távolságot hideg napokon (a torony magassága plusz a turbina átmérője), és azt mondja, hogy nincs tudomása arról, hogy bárki megsérült volna a leeső jég miatt.

A szélenergia az európai villamosenergia-hálózatok gerincévé válik, és a régió energiaszükségletének közel egyötödét fedezi. (Fotó: Canva)

Hogyan bírják a szélerőművek a fagyos hőmérsékletet?

Bár a jég okozhat fejfájást a szélerőművek üzemeltetőinek, az iparág számos megoldást talált ki a jég kialakulásának megelőzésére – vagy elolvasztására.

A modern turbinák jégtelenítő technológiákkal vannak felszerelve, amelyeket a szélerőművek vezérlőtermeiből vetnek be. Ezek közé tartoznak a lapátokon belüli fűtőrendszerek, mint például a meleg levegő keringtetése, a mechanikus jégtelenítő eszközök vagy folyadékok, valamint a lapátok rezgéscsillapító rendszerei.

Az egyik svéd vállalat, a Skellefteå Kraft úttörő módon a lapátokat egy vékony szénszálas réteggel vonja be, amely a jég veszélye esetén felmelegszik. A Nordex, egy németországi székhelyű gyártó „hideg klímacsomagokat” kínál, amelyek állítása szerint akár 80 százalékkal is csökkenthetik az energiaveszteséget jegesedés esetén.

A The Conversation tudományos hírportálnak írt cikkében Hui Hu repülőmérnök-professzor rámutat, hogy a szélturbinák lapátjainak jégmentesítésére szolgáló stratégiák többsége a repülésből származik. A szélenergia-ipar terjeszkedésével egyre több beruházás irányul az energetikai átmenet e válfajának optimalizálására.

„Ha a jegesedés mégis előfordul, az erőműveket általában leállítják, és egy szolgáltató cég érkezik a helyszínre, hogy elvégezze a jégtelenítést” – mondja a Svensk Vindenergi. Ezekben a ritka helyzetekben helikopterek segítségével valósul meg a turbinák jégtelenítése.

 

Téves információk a téli szélenergiáról

2021 februárjában az Egyesült Államok Texas államában rekordhideg volt az időjárás, ami áramkimaradásokat okozott. Néhány turbina lefagyott a hidegben, ami az Electricity Reliability Council of Texas (ERCOT) szerint 16 GW kapacitásveszteséget okozott a szél- és más megújuló energiaforrásokban.

Bár a zöld energia kritikusai gyorsan a szélerőműveket hibáztatták a kétségbeejtő helyzetért, az ERCOT adatai szerint sokkal nagyobb (30 GW) volt a fosszilis gáz-, szén- és nukleáris források kiesése miatt keletkezett hiány.

A szélturbinák problémái pedig nagyrészt annak tudhatók be, hogy nem ilyen hideg körülményekre tervezték őket.

„A texasi szélturbinákkal az az elsődleges probléma, hogy ilyen szélsőségesen hideg időjárásra nem számítottak a történelmi időjárási adatok alapján, ezért a fejlesztők nem időjárás-szabályozták a szélturbinákat” – mondja Michael Howland, az MIT egyetem építő- és környezetmérnöki professzora.

„Szégyenletes látni, hogy a tiszta energia ellenzői – akik támadják a tiszta energiát, akár esik, akár havazik, akár süt a nap – politikai opportunista színjátékot folytatnak az amerikaiak félrevezetése érdekében, hogy egy olyan programot támogassanak, amelynek semmi köze a texasi közösségek energiaellátásának helyreállításához” – mondta akkoriban Heather Zichal, az American Clean Power vezérigazgatója.

„Ez egy szélsőséges időjárási probléma, nem pedig a tiszta energiával kapcsolatos probléma. Ha valamit, akkor azt mutatja, hogy miért kell befektetnünk több megújuló energiaforrás kiépítésébe, jobb átvitellel és tárolással, hogy lecseréljük az elavult rendszereket.”

Nagy port kavart ez a felvétel a texasi hideg idején, azonban később kiderült, nem ott és nem is akkor készült. (Fotó: Alpine Helicopter)

Sok téves információt osztottak meg a texasi turbinákról egy olyan képpel, amelyen egy helikopter repül a „megmentésükre”. A tényellenőrzők azonban bebizonyították, hogy a képen valójában egy Alpine Helicopters repülőgép látható, amely forró vizet használ a jég eltávolítására egy turbináról Svédországban 2014-ben.

A vállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy a légi javítás „jobb megoldás, mintha semmit sem tennénk”, mivel egy nagy teljesítményű turbina gyors helyreállítása segít a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid-kibocsátás megtakarításában – amiben a szélturbinák a legjobbak.

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!