Napenergia: óriási fejlesztés indulhat a magyar villamosenergia-rendszerben

Több mint 100 milliárd forintos EU-s pályázati támogatással valósulhatnak meg fejlesztések a magyar villamosenergia-rendszerben a napelemes rendszerek integrációjának elősegítésére érdekében.

A zömmel az Európai Unió helyreállítási alapjából finanszírozott két pályázat célja az elosztó- és az átviteli hálózatban megvalósítandó beruházásokkal növelni a villamosenergia-rendszer rugalmasságát és biztonságosságát, ezért a támogatási kérelmeket az elosztói engedéllyel rendelkező társaságok, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., valamint a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. mint konzorciumi partner nyújthatják be.

A tavaly év végén a kormányzati pályázati oldalon megjelent két kiírás a címük szerint általánosságban az időjárásfüggő megújuló energiaforrások rendszerbe való integrálhatóságának növelését szolgálja, azonban a szövegben már konkrétan a napelemes rendszerek integrációjának elősegítése szerepel a támogatás céljaként.

Ez érthető annak ismeretében, hogy a magyar Nemzeti Energiastratégia, valamint a Nemzeti Energia- és Klímaterv az időjárásfüggő megújuló energia források közül a  napenergiára fókuszál, és 2030-ra mintegy 6500 MW, 2040-re pedig jóval több mint 10 000 MW naperőmű kapacitás kiépítését jelölte ki célul.

Az időjárásfüggő megújuló alapú energiatermelés decentralizáltan kapcsolódik a kis- és középfeszültségű, avagy naperőművek esetén a nagyfeszültségű elosztóhálózatokra, emiatt a 2030-ra tervezett beépített naperőművi kapacitás hálózatra csatlakoztatása országosan minden engedélyes számára jelentős bővítést igényel mind az átviteli- mind az elosztói hálózatokon – fogalmaz a felhívás, amely ezen szükséges fejlesztések támogatását célozza.

Az RRF – 6.1.1-21 és RRF – 6.1.2-21 kódszámú felhívásokra, illetve az ezek keretében kiosztható vissza nem térítendő támogatásokra tervezett keretösszeg 85.937.000.000 (elosztóhálózat), illetve 18.112.000.000 (átviteli rendszer), 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A pályázatok 2022. január 20. és február 20. között adhatók be.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege az igénylő, konzorciumot vezető szervezettől függően a következő:

  • MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft.: 23 266 millió Ft
  • ELMÜ Hálózati Kft.: 12 498 millió Ft
  • MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.: 12 151 millió Ft
  • ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.: 10 149 millió Ft
  • ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.: 14 282 millió Ft
  • OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.: 13 331 millió Ft

Az elosztóhálózat fejlesztését szolgáló kiírás keretében 1-7 projektet fognak támogatni, melyeket legkésőbb 2026. április 30-ig kell majd megvalósítani. A támogatható tevékenységek között szerepel egyebek mellett például a naperőmű integráció miatti új nyomvonalú hálózat létesítése, meglévő hálózat átviteli kapacitásának növelése, új alállomás létesítések, alállomási transzformátor cserék, és bővítések, vagy az ellátásbiztonság növelése érdekében szükséges beavatkozások. A támogatható tevékenységek a nagy-, a közép- és a kisfeszültségű hálózaton egyaránt elvégezhetők, vagyis a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) miatti fejlesztések is e körbe tartoznak. A projekteknek jelentős digitális fejlesztéseket is magukba kell foglalniuk, például a villamosenergia-hálózat szabályozhatóságát, az adatközponti kapacitás növelését vagy a hálózatmodellező rendszerek fejlesztését elősegítendő.

A megjelölt határidőig megvalósítandó fejlesztéseknek összességében legalább 1 681 MW új megújulóenergia-termelő kapacitás elosztó hálózatba fogadhatóságát kell lehetővé tenniük.

Az átviteli hálózat fejlesztését szolgáló kiírás keretében 2 projekt támogatható, a fentivel megegyező megvalósítási határidő mellett. A támogatható tevékenységek körében szerepel egyebek mellett például a nagyfeszültségű hálózaton a meglévő nyomvonalas létesítmények kapacitásbővítése, a meglévő alállomások kapacitásának és terhelhetőségének bővítése, alállomási fejlesztések vagy az átviteli hálózaton az ellátásbiztonság növelése érdekében szükséges beavatkozások. Bizonyos digitális fejlesztések elvégzése e kiírás esetében is az elvárások között szerepel.

A megjelölt határidőig megvalósítandó fejlesztéseknek összességében legalább 353 MW új, időjárásfüggő megújulóenergia-termelő kapacitás átviteli villamosenergia-hálózatra csatlakoztathatóságát kell lehetővé tenniük.

A kiírás alapján mind az elosztó, mind az átviteli hálózati fejlesztéseket úgy kell megvalósítani, hogy a megújuló energiaforrást hasznosító villamosenergia-termelő erőművi kapacitástöbbletre vonatkozó, MW-ban kifejezett elvárás fokozatosan, a közbülső évekre meghatározott mérföldkövek mentén érje el a fenti értékeket.

A legutóbbi adatok szerint a háztartási méretű naperőművek hazai beépített kapacitása 2021 harmadik negyedévének végén 1023 MW volt, míg a nagyobb, 50 kW és a feletti naperőművek beépített teljesítőképessége 2022 januárjának végén 1829 MW-ot tett ki, így az összesített fotovoltaikus kapacitás minden bizonnyal már jelentősen meghaladja a 2852 MW-ot. A bővülés mértéke az elmúlt négy év mindegyikében jóval 700 MW fölött alakult, növekvő kihívás elé állítva az elosztóhálózat-üzemeltetőket, valamint az átviteli rendszerirányítót. Az időjárásfüggő naperőművek magyar villamosenergia-rendszerbe való integrálhatóságának javítása érdekében már az elmúlt években is jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a társaságok a hazai áramtőzsde (HUPX), valamint maguk a napenergia-termelők közreműködésével, azonban a naperőmű kapacitás klímapolitikai célokkal összefüggésben várható további jelentős bővülése a jövőben is folyamatosan új beruházásokat tesz szükségessé.

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!