Nincs elég munkaerő, ezért robotokkal telepítik a napelemeket Amerikában

Amerikában az évtized végére 800 ezer új munkavállalóra lenne szükség, ahhoz, hogy a kitűzött klímavédelmi célokhoz szükséges projekteket kivitelezni tudják. Az iparági vállalatok azonban arról számoltak be, hogy nincs elegendő jelentkező a megújulók telepítésre. A munkaerőhiány kiküszöbölésére néhány vállalat a robotizálást adná válaszul. A Built Robotics például cölöpleverő géppel gyorsítaná fel a telepítési folyamatot, míg a Sarcos Robotics mobil robotrendszerrel segítené a vállalatokat.

Az amerikai napenergia szövetség előrejelzése szerint az Egyesült Államoknak 2030-ig 800 ezer új munkavállalóra lenne szüksége ahhoz, hogy megvalósíthassa azokat az energetikai projekteket, amelyek a kibocsátáscsökkentési tervek teljesítéséhez szükségesek. A napenergiás ágazat területén tevékenykedő vállalatok 44%-a azonban arról számolt be, hogy nagyon nehéz szakképzett jelentkezőket találni – közölte az Interstate Renewable Energy Council.

Ezt a kihívást szem előtt tartva a projektfejlesztők egyre inkább a napelem-telepítés automatizálásának lehetőségeit kutatják, különösen a hálózati méretű erőművek esetében. A közelmúltban két vállalat, a Built Robotics és a Sarcos Robotics Corporation is a kivitelezési munkák automatizálását érintő előrelépésekről számolt be.

 

Built Robotics

A Built Robotics néhány hónapja dobta piacra az RPD 35-öt, egy teljesen autonóm cölöpverő gépet, amely a vállalat állítása szerint a világon az első a maga nemében. A vállalat becslése szerint az RPD 35 egy két fős csapattal naponta 300 cölöpöt képes leverni, ami jelentős hatékonyságjavulást jelent a hagyományos módszerekkel dolgozó kétfős csapatok által jellemzően naponta telepített 100 darabhoz képest.

Az RPD 35 több új komponenssel egészíti ki a hagyományos kotrógépet, amelyek együttesen segítik az autonóm cölöpverési folyamatot.

A gép két oldalán egy-egy kosár található, amelyek összesen közel 200 cölöpöt tárolnak. A különböző hosszúságú elemeket a megfelelő sorrendben kell betárazni ahhoz, hogy azokat a robot is a helyes sorrendben tudja telepíteni. A cölöpöket ezután egy egyedi tervezésű, a kotrógép karjának végén elhelyezett kalapácsszerkezet veri be, melynek ütésszáma elérheti a percenkénti 500-at is.

Az Exosystem (CPU) a PRD 35 agyaként szolgál, és a teljes műveletet irányítja. A vállalat állítása szerint az egység segítségével a cölöpök centiméter alatti pontossággal telepíthetőek.

A rendszerben egy folyadékhűtéses Intel Xeon számítógépes processzor és egy Nvidia grafikus processzor által működtetett vizuális rendszer található. Mivel a számítógépet a kotrógép külső oldalán helyezik el, és ki van téve a zord építkezési körülményeknek, ütés-, rázkódás- és rezgésállósággal, valamint a víz és a por behatolásával szembeni robusztus védelemmel rendelkezik.

A vállalat egy korábbi projekt során már olyan autonóm kotrógépet is fejlesztett, amely a földalatti kábelezéshez szükséges árokásást képes elvégezni. A Built Robotics arról számolt be, hogy 2018 óta több mint 2 GW napelemes telepítésben vett részt a gépeivel. Az első RPD 35 egységeket a tervek szerint 2023 negyedik negyedévében helyezik üzembe.

 

Sarcos Robotics

A robotikai megoldásokra szakosodott Sarcos Technology and Robotics Company partnerségre lépett a Blattner Company-val, hogy robotizált építési megoldásait a naperőműveket építő vállalat rendelkezésére bocsássa, írja a két cég sajtóközleménye. Az együttműködési megállapodás a Sarcos autonóm mobil robotrendszerének fejlesztésére és tökéletesítésére összpontosít, amelyet a munkavállalók biztonságának optimalizálására terveztek, illetve arra, hogy a hálózati méretű napenergia-projektek építésének hatékonyságát növelje.

Rendkívül optimisták vagyunk a robotok napelem telepítésben való alkalmazásával kapcsolatban, amelyek növelik a termelékenységet és segítenek megoldani a munkaerőhiányt, amely jelenleg lassítja az amerikai projektek előrehaladását” – mondta Matt Hadsell, a Blattner innovációs és fejlesztési vezetője.

A Sarcos – jelenleg még prototípus szintjén létező – robotrendszere egy olyan autonóm munkagép, amely a vállalat Guardian XM robotkarját és egy autonóm szállítójárművet tartalmaz. A megoldás kamerák segítségével azonosítja, hogy hol kell a PV-paneleket felszerelni. A robotkar ezután tapadókorongok segítségével önállóan felemeli a panelt, és nagyjából oda helyezi, ahová a tartószerkezethez kell rögzíteni.

A kar ezután egy speciális üzemmódba kapcsol, amelyben egy ember egyedül is könnyedén mozgathatja a panelt, hogy a helyére igazítsa és rögzítse azt, magyarázza a Sarcos a honlapján található videóban.

A partnerség a Sarcos Outdoor Autonomous Manipulation of Photovoltaic Panels (O-AMPP) projektre épül, amelyet az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Napenergia Technológiák Hivatala támogatásával finanszíroznak. Az O-AMPP projekt 2021-ben indult, és a Sarcos arra számít, hogy megoldása 2024 végére kereskedelmi forgalomba kerülhet.

 

 

Címlapkép: Built Robotics

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!