Norvégia arra számít, hogy 2030-ig fenn tudja tartani a gázra éhes Európába irányuló magas exportszintet, de vajon hosszú távon is?

Norvégia lehet Európa legnagyobb csővezetékes gázimportőre Oroszország „kiesésével”. Az ország bizakodó az export növelésével kapcsolatban, azonban földgáz mezőinek az élettartama a vége felé tart, így csak 2030-ig tud a balti állam biztos szállítást biztosítani. A norvég állam szerint az EU energiaválságára nem megoldás a gázimportra kivetett ársapka, a jövőben Oslo tárgyalásokat folytat európai partnerekkel a válság megfékezéséről és új gázmezők kutatásáról.

Európában komoly gázhiány van, és erre a gázimport árát korlátozó intézkedések nem nyújtanak igazi megoldást. A norvég hosszú távú ellátást illetően még akkor is maradnak kérdések, ha Norvégia valóban átveszi Oroszország helyét Európa fő vezetékes gázszállítójaként. A közeljövőben Oslo arról tárgyal az európai partnerekkel, hogy milyen lehetséges módon lehet megfékezni a jelenlegi energiaválságot – úgy, hogy a piac átrendezése a jövőbeli energiaellátást ne veszélyeztesse.

Norvégia arra számít, hogy idén 122 milliárd köbméter (napi 12 milliárd köbláb) gázt szállít Európába tengeri mezőiről, mintegy 8 százalékkal többet, mint 2021-ben. Ez magában foglalja a vezetékes gázszállítások 117 milliárd köbméterét, (tavaly 113,2 milliárd köbméter volt), valamint az Equinor Hammerfest LNG-üzemének tulajdonítható mintegy 5 milliárd köbmétert is. A Norvégiából Európába szállító gázvezeték üzemeltetője, a Gassco az Energy Intelligence-nek elmondta, hogy a Norvégiát Lengyelországgal összekötő, évi 10 milliárd m3 -es Baltic Pipe-on keresztül egy új kilépési pont potenciálisan növelheti a hálózat kapacitását, mellyel az export jövőre akár további 2 milliárd köbméterrel is növekedhet.

A norvég statisztikai hivatal szerint Norvégia földgázexportjának értéke idén július végéig több mint négyszeresére, 599 milliárd koronára (60 milliárd dollár) emelkedett az előző évhez képest, mivel az árak – és a kereslet is – megugrott.

Az ország idén összességében 10%-kal növelte a gázkitermelést, hogy az Európába irányuló szállítások továbbra is működjenek, és ellensúlyozzák az Oroszországból érkező gázáramlás csökkenését.

Ennek eredményeképpen a nem EU-tag Norvégia jelenleg Európa legnagyobb energiaszállítója, amely a régió fogyasztásának nagyjából negyedét fedezi, és megerősíti a “stabil és megbízható” hosszú távú szállító szerepét.

Hosszú távú kiszámíthatóság

A norvég kormány a múlt héten világossá tette, hogy nem hisz abban, hogy a Brüsszel által vizsgált, a gázimport árának korlátozására irányuló vészhelyzeti piaci javaslatok segítenének a jelenlegi válságon.

Ez nem fogja megoldani az alapvető problémát, nevezetesen azt, hogy Európában gázhiány van” – mondta Store miniszterelnök egy nyilatkozatában.

Store korábban azt mondta, hogy Oslo kész különböző megoldásokat megvitatni Európával, és utalt arra is, hogy a norvég gáztermelők nyitottak lennének arra, hogy kedvezőbb hosszú távú szerződésekről tárgyaljanak az európai fogyasztókkal.

A kiszámíthatóság és a hosszú távú szerződések mind a gáztermelők, mind az európai vevők számára előnyösek lehetnek. A hosszú távú kétoldalú szállítási szerződések jellemzően kiszámíthatóbb bevételeket biztosítanak a termelőknek, mint a változékonyabb spotárak, és így a beruházások tervezése is könnyebbé válhat. A norvég állami irányítás alatt álló Equinor a kereskedelmi csomópontok azonnali piacán és kétoldalú hosszú távú szerződéseken keresztül egyaránt értékesít gázt. Nem meglepő módon, ők is nyitottak a kétoldalú, hosszú távú szerződésekre.

Kétségek a 2030 utáni keresletről

Oslónak az európai gazdaságokat, és ennek megfelelően a jövőbeli gázkeresletet is fenyegető, elviselhetetlenül magas árakkal kapcsolatos veszélyeket is szem előtt kell tartani. A norvég energiaügyi miniszter szerint az elszigetelt válság soha nem jó dolog, mert rendkívül nehéz helyzetet teremt az európai háztartások számára. Nem beszélve arról, hogy a rendkívül magas norvégiai villamosenergia-árak keresletromboló idézhetnek elő, amit szintén nehéz lesz kezelni.

Az szinte biztos, hogy az EU RePowerEU kezdeményezése (amelynek célja, hogy 2027-re leálljon az orosz gázról) támogatni fogja a norvég gáz iránti keresletet. Ez egyértelműen megnövelheti a norvégiai új gázkitermelésbe történő beruházások iránti érdeklődést.

A norvég gáztermelés 2030 utáni kilátásai viszont már kevésbé egyértelműek, mivel számos mező élettartamának vége felé jár. A termelés fenntartása érdekében biztosan több feltárásra lesz szükség. Ahhoz, hogy Norvégia elérje kitűzött célját, miszerint 2030-ig 50%-kal csökkentse az olaj- és gázkitermelésből származó kibocsátást, a tengeri kitermelő létesítmények villamosítása az új mezők “fenntarthatóvá” tétele érdekében kulcsfontosságú lesz az ország számára. Ehhez persze azt is látniuk kell, hogy norvég gáz milyen szerepet játszhat a jövőbeni európai energiarendszerben.

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!