Norvégia kész együttműködni az EU-val a stabilabb gázpiac érdekében

Norvégia (Európa legnagyobb gázvezetékes szállítója) az EU-val közösen mérsékelheti a gázválságot. A balti ország elismerte nem áll érdekükben fenntartani az elszállt gázárakat.

Norvégia – Európa legnagyobb vezetékes gázszállítója – együtt fog működni az Európai Unióval a stabilabb gázpiac megteremtése érdekében, mivel a magasra szökő árak nem szolgálják az északi ország érdekeit – jelentette ki csütörtökön Jonas Gahr Stoere miniszterelnök.

A norvég miniszterelnök cégekkel folytatott tárgyalásai hosszú távú szállítási szerződésekről szóltak. Az energetikai cégek közölték, hogy készek ilyen megállapodásokat kötni, de ismerniük kell a partnereket, miután számos európai energiaszolgáltató összeomlott, mert a szabályok gyakran megakadályozták őket abban, hogy az összes többletköltségüket a fogyasztókra hárítsák.

„A mai árszint mellett ez túl nagy kockázat a legtöbb magánszereplő számára”

– mondta Oeyvind Eriksen, Norvégia második legnagyobb gáztermelőjének, az Aker BP-nek az elnöke.

„Tehát a megoldás részben az árképzési mechanizmusok kérdése, részben pedig, hogy az államok és a vállalatok hogyan tudnak együttműködni ennek a nagyon súlyos helyzetnek a megoldása érdekében”

– tette hozzá Eriksen.

Az Equinor, Norvégia vezető gázkitermelője „hasznosnak” nevezte a csütörtöki találkozót, és fontosnak nevezte, hogy a kormánnyal kapcsolatba lépjen az európai energiaválsággal kapcsolatban. Hozzátette, hogy gázának mintegy felét kétoldalú szerződéseken keresztül, másik felét pedig az azonnali piacon értékesíti.

Norvégia és az EU megállapodott egy munkacsoport létrehozásáról – közölte mindkét fél szerdán -, a norvég delegációt az ország uniós nagykövete vezeti – közölte a miniszterelnöki hivatal.

Oleg Akszjutyin, az orosz energiaipari óriás Gazprom vezérigazgató-helyettese egy oroszországi konferencián ma eközben azt hangoztatta, hogy Európának nincs alternatívája az orosz gázzal szemben. Oroszország eközben bővíti az olaj- és gázexportot mások, például Kína felé.

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!