Óriási naperőmű kezdi meg a termelést rövidesen Kiskunhalas mellett

Magyarország egyik legnagyobb napelem parkja a nyár eléjével és az infrastruktúra kiépítésének befejeztével üzembe állhat. A kiskunhalasi park 130 ezer darab panelből épül fel 100 hektáron, mintegy 48 MW névleges termelő teljesítménnyel. Az előzetes számítások alapján egy 30 ezer fős falu teljes áramszükségletét fedezni tudja majd.

Magyarország egyik legnagyobb naperőműparkja kezdheti meg nyáron a termelést Kiskunhalas mellett, miután rövidesen befejeződnek a napelemparkhoz csatlakozó alállomás és a kapcsolódó infrastruktúra kivitelezési munkálatai – derült ki a projekt közleményéből. A 48 MW teljesítményű napelempark éves szinten mintegy 30 ezer háztartás ellátáshoz szükséges villamos energiát lesz képes előállítani átadását követően, nagyban hozzájárulva a fosszilis import energiahordozók kiváltásához és a fenntarthatósági fordulathoz Magyarországon.

A tervek szerint május elején befejeződnek a kiskunhalasi napelemparkhoz kapcsolódó 132/22kV-os villamos alállomás létesítési munkálatai, amely lehetővé teszi, hogy a Kiskunhalas határában épülő 48 MW névleges teljesítményű naperőműparkot az országos villamosenergia-hálózatra csatlakoztassák. Az alállomás-építési munkálatok kivitelezését 2022 májusban kezdte el a Forest-Vill Kft. a Phlegon Kft.-vel közösen, ennek eredményeképpen pedig 2023 nyarán Magyarország egyik legnagyobb naperőműve kezdheti

A beruházás során a tulajdonos Naboo SolarPark Kft. megbízásából a projekt fővállalkozójaként és fejlesztőjeként a Phlegon Kft. egy 130 ezer darab napelemet magába foglaló napelemparkot alakítanak ki, amely mintegy 100 hektáron terül el. A budaörsi székhelyű energetikai kivitelező Forest-Vill Kft. pedig mintegy kétmilliárd forint összértékű megbízás keretein belül a kiskunhalasi napelemparkhoz kapcsolódó villamos alállomás létesítését a hozzá tartozó infrastrukturális fejlesztésekkel együtt végzi el. Ennek elemeként a vezérlőépület, a távvezetéki mező, illetve transzformátormezők teljeskörű kivitelezését valósítja meg. A munkálatok során kialakítják az épületekhez tartozó fogyasztásmérési, távközlési rendszereket, továbbá a térvilágítás, tűzjelzés és vagyonvédelem kiépítését és üzembehelyezését is. A társaság továbbá egy 63 MVA teljesítményű GANZ gyártmányú transzformátor szállítását és telepítését végzi el a területen.

A 48 megawattos névleges teljesítményű napelempark az előzetes számításaink szerint annyi villamos energiát fog megtermelni, amely egy 30 ezer háztartásból álló település teljes áramszükségletét képes fedezni. Az erőmű kihasználtságát ideális elhelyezkedése is segíti, hiszen a Kiskunság déli részén a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2200-at, amely 10 százalékkal magasabb az északi és nyugati tájainkon mért átlagnál.

„A kiskunhalasihoz hasonló projektek érdemben hozzájárulnak a fosszilis import energiahordozók kiváltásához. Eközben fontos fejlődési lehetőséget kínálnak vállalatunk számára, hiszen hosszú távú céljaink közé tartozik portfóliónk bővítése napelemparkok projektvezetésével, kivitelezésével” – hangsúlyozta a projekt kapcsán Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője. „Rendkívül motiváló számunkra, hogy tevőlegesen járulhatunk hozzá a környezetkímélő, megújuló energiaforrások nagyobb mértékű hasznosításához hazánkban” – tette hozzá az ügyvezető.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!