Riasztó számok: A német cégek félnek az energetikai átállástól

A német DIHK kereskedelmi és iparkamara friss felméréséből azt tudhattuk meg, hogy a német ipari vállalatokat aggasztja az energiaátállás és az ellátás. Továbbá ez a fajta átrendeződés sok energiaigényes ipari szereplő versenyképességét érheti negatívan más nem európai termelőhöz képest. Egyes vállalkozások a termelés kiszervezését is fontolgatja emiatt.

A német vállalatok úgy látják, hogy az energetikai átállás több kockázatot, mint lehetőséget rejt versenyképességük szempontjából – közölte szerdán a DIHK kereskedelmi és iparkamara.

 

A DIHK által megkérdezett több mint 3500 vállalat fele számára a megújuló energiák felé való átállás és az orosz gáztól való eltávolodás nagyon negatív vagy negatív hatással lesz az üzletmenetükre, és csak 13%-uk számára nagyon pozitív vagy pozitív hatással – írja a Reuters.

A DIHK Energia Átmeneti Barométer 2023 azt mutatja, hogy a mínusz 100 („nagyon negatív”) és plusz 100 („nagyon pozitív”) közötti skálán a barométer értéke -27, ami a felmérés 2012-es elindítása óta a legrosszabb érték.

„A német vállalkozások energiapolitikába vetett bizalma jelenleg mélypontra süllyedt” – mondta Achim Dercks, a DIHK vezérigazgató-helyettese augusztus 29-én, a barométer bemutatásakor. „A saját versenyképességükkel kapcsolatos aggodalmak még soha nem voltak ilyen nagyok.”

 

Aggasztó adatok

A felmérés szerint az energiaigényes ágazatokban négyből három vállalat negatívan vagy nagyon negatívan látja magát érintettnek az energetikai átállásban. „Tekintettel arra, hogy az ipar nagy jelentőséggel bír Németország mint üzleti helyszín számára, ezek a számok riasztóak” – mondta Dercks.

Sok német vállalatot erősen aggaszt a nem megfelelő energiaellátás, még közép- és hosszú távon is, mondta.

„Ez összességében aggasztó fejlemény, amelyet mindannyiunknak nagyon komolyan kell vennünk” – tette hozzá Dercks.

Bár a vállalatok többsége a kihívások ellenére Németországban akar maradni, a távozást fontolgató vagy az országot elhagyó cégek aránya növekszik. Az ipari vállalatok közel egyharmada tervezi a termelés külföldre való áthelyezését vagy a belföldi termelés csökkentését, ami a tavalyi 16%-os arány duplája.

„A politikusoknak itt a lehető leggyorsabban ellenlépéseket kell tenniük” – mondta Dercks.

 

 

 

Címlapkép: Canva

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!