Szlovákiát és Magyarországot összekötő távvezetéket avatott fel Szijjártó és Matovič

Több mint tíz előkészítő munkájának eredménye, hogy Magyarországot és Szlovákiát két ponton, nyugaton és keleten összekötötték a magasfeszültségű távvezetékrendszerek vonatkozásában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter egy, a közösségi oldalán Gönyűről közvetített sajtótájékoztatón. Azt követően Szijjártó Péter közösen avatta fel a vezetéket Igor Matovič-csal, Szlovákia miniszterelnök-helyettesével, pénzügyminiszterével.

“Sajóivánkánál egy 23 kilométeres, Gönyűnél pedig egy másfél kilométeres egyenként 400 kilovoltos határkeresztező elektromos áram vezetéket építettek, a magyar oldalon 13 milliárd forintos költséggel, amelynek nyomán a két ország villamoshálózatai most már biztonságosan összekötésre kerültek” – jelentette be Szijjártó Péter.

Ezek az új távvezetékek javítják Magyarország és az egész közép-európai térség biztonságos energiaellátását, hozzájárulnak a villamosenergia átvételi rendszerünk stabilitásának növeléséhez, támogatják a megújuló forrásokból származó villamosenergia észak-dél irányú szállítását, és elősegítik a nemzetközi villamosenergia piac fejlődését is – ismertette a miniszter.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a bővülő nemzetközi összeköttetések a legforgalmasabb észak-déli áramlási útvonalon biztosítják az egységes európai villamosenergia-rendszer egyensúlyát,

valamint Magyarország számára az északkelet-magyarországi térség hosszútávú ellátásbiztonságát is garantálják – tette hozzá.

Magyarországnak hét szomszédja van és ezekkel a távvezetékekkel most már elmondhatjuk, hogy hat szomszédunkkal összekötöttük a villamosenergia-hálózatunkat. A klímacélok elérésének szándéka és az autóipar átalakulása az elektromobilitás irányába azt vetíti előre, hogy a villamosenergia felhasználás az elkövetkezendő időszakban növekedni fog, éppen ezért fontos, hogy Magyarországon a nukleáris energia és a megújuló energiaforrások kapacitásának növelésével biztosítsuk az ország és a gazdaság működéséhez szükséges villamosenergiát.

Tavaly, amikor a világgazdaság mélyrepülésben volt, akkor a kereskedelmi forgalom Szlovákia és Magyarország között így is meghaladta a 10 milliárd eurót. Szlovákia a harmadik kereskedelmi partnerünk és a magyar tőke harmadik legfontosabb célországa is – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!