Történelmi csúcsra ugrott a magyar áramfogyasztás tegnap este a hideg időben

Megdőlt a magyar negyedórás országos áramfogyasztási rekord január negyedik hetén. A mostani bruttó fogyasztás elérte a 7441 MW-ot, mely 45 MW-tal haladta meg az előző csúcsértéket. A kiugró felhasználás az időszakot jellemző tartósan hideg időjárásnak tudható be.

Minden eddiginél magasabbra, 7441 MW-ra ugrott tegnap kora este a hideg időben a bruttó hitelesített rendszerterhelés a MAVIR közleménye szerint Magyarországon, azaz 45 MW-tal megdőlt az eddigi, 2022-ben felállított, történelmi rekord. A csúcsdöntésre a tartósan hideg napon, -4,1 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett, került sor, a napnyugta után fél órával.

Az új csúcsdöntés, ami a rendszerterhelési grafikonon is látszik, a szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, 2022. január 25-én, kialakult eddigi csúcsot (7396 MW) haladta meg, ami akkor 35 MW-tal haladta meg az addigi csúcsot. Két évvel ezelőtt a rendszerterhelési csúcs -2,6 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

A MAVIR elmúlt 24 órát ábrázoló bruttó hitelesített rendszerterhelési adatai azt mutatják, hogy a tegnap kora este, a 17:00 és 17:15 közötti 15 perces idősávban ugrott 7441 MW-ra rendszerterhelés.

A bruttó hitelesített rendszerterhelés alakulása Magyarországon a MAVIR adatai szerint 2023. január 22-én és 23-án. Forrás: MAVIR

A MAVIR energiamixet bemutató másik grafikonja azt is jelzi, hogy az új történelmi rendszerterhelési csúcsot milyen primer termelési mix és import mellett volt képes kiegyenlíteni abban a negyedórában a rendszer. A Paksi Atomerőmű teljes kapacitáson termelt (2027 MW körül), a Mátrai Erőmű közel teljes kapacitáson termelt, a gázerőművek mintegy 1200 MW-ot termeltek, a szélerőművek bő 100 MW-ot, a naplemente, illetve a borús időjárás miatt a naperőművek viszont már gyakorlatilag semennyit sem termeltek, és így mintegy 3300 MW importra szorult az ország, ami rendkívül magas.

A magyar energiamix alakulása 2023. január 22-én és 23-án a MAVIR adatai szerint (az erőművi termelés primer források szerinti megoszlása és az import-export szaldó). Forrás: MAVIR

A MAVIR egyébként kiadta a tavalyi egész éves bruttó villamosenergia-felhasználási adatokat is, amelyekből az derült ki, hogy a magyar gazdasági recesszió mellett 4,5%-kal 43,7 TWh-ra esett a felhasználás. Ennek 74,6%-át, 32,6 TWh-t termeltek a magyar erőművek, a nettó import 11,1 TWh-t tett ki, az import részaránya így 25,4%-ra csökkent a 2022-es 26,5%-ról. 2022-ben a magyar erőművek 33,6 TWh-t termeltek, a nettó import 12,1 TWh volt az MTI összefoglalója szerint.

2023-ban éven belül decemberben volt a legmagasabb a nettó áramimport: 1,7 TWh volt, így az importarány 41% volt, miközben a nyári hónapokban a magyar naperőművek termelése miatt csak 15-16% volt az arány. A magyar áramfogyasztási és import folyamatokkal a napokban egy részletesebb elemzéssel is jelentkezünk.

Címlapkép: Getty Images
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!